Най-голямата работодателска организация в България КРИБ се обяви твърдо срещу

...
Най-голямата работодателска организация в България КРИБ се обяви твърдо срещу
Коментари Харесай

Първо в БЛИЦ: КРИБ се обяви твърдо против намеренията за законови рестрикции на лотарийните игри в България

Най-голямата работодателска организация в България КРИБ се разгласи твърдо против желанията за законови рестрикции на лотарийните игри в България. По този мотив от организацията разпространиха Отворено писмо, което БЛИЦ разгласява без редакторска интервенция:

БЛИЦ напомня, че през вчерашния ден БФС и футболните клубовете реагираха яростно против желанията на вицепремиера Валери Симеонов да бъде неразрешена рекламата на лотарията! Симеонов предлага посредством промени в Закона за хазарта лотарийните билети да не се продават на всички места, а единствено в лицензирани пунктове, казина и игрални зали.

Ето и Отвореното писмо на КРИБ с съответни числа и данни в отговор на тези планове:

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
Г-Н ПЕТЪР КЪНЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА Пожарна охрана
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ТУРИЗЪМ В Народно събрание
Г-Н ДАНАИЛ КИРИЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
Пожарна охрана ПРАВНИ ВЪПРОСИ В Народно събрание
Г-Н ХАСАН АДЕМОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА Пожарна охрана ТРУДА,
СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА

О Т В О Р Е Н О П И С М О
НА КРИБ ПРОТИВ НАМЕРЕНИЯТА ЗА ЗАКОНОВИ РЕСТРИКЦИИ НА ЛОТАРИЙНИТЕ ИГРИ В БЪЛГАРИЯ

Във връзка с оповестените от вицепремиера Валери Сименов планове за законодателни промени и рестрикции върху лотарийните игри в България, подкрепени и от други парламентарни и извънпарламентарни партии, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България показва следнотото мнение:

Категорично възразяваме против предлаганите законови промени за ограничение на рекламата и на разпространяването на лицензираните лотарийни игри в България, тъй като:

- Подобни промени са в несъгласие с европейските модели на правна уредба на игралната промишленост в страните от Европейския съюз.

- В Европейския съюз този бранш е най-силно контролиран, настоящите сега в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които страната е лицензирала за тази активност, са прецизно следени от данъчните органи и работят на ярко.

- Ако бъде признат новият законопроект за промени в Закона за
хазарта, импортиран от депутати от НФСБ, ще бъде нанесен тежък удар на лицензираните хазартни оператори в България за сметка на нелицензираните такива. В целият свят една от ограниченията в битката с незаконния хазарт е предоставяне на опция на легалните, плащащи налози хазартни оператори да се популяризират посредством средствата за всеобща информация. Забраната за реклама на легалните хазартни оператори ще понижи доста приходите в бюджета от налози.

- Мащабната реклама на легалните оператори започва през 2012 година. По публични данни на Държавната Комисия по Хазарта към 2012 година данъкът, заплатен от хазартните оператори, е под 20 млн. лева, за предходната 2017 година година е над 200 млн. лева Тези цифри ясно потвърждават, че посредством средствата на рекламата легалните оператори покачват приходите си за сметка на незаконните такива, а това е от изгода за държавния бюджет.

- Компаниите, които провеждат лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничението на тяхната активност ще докара до съществени загуби за държавния бюджет, а оттова и за обществото, които се мерят в десетки и стотици милиони годишно.

- Браншовите организации на тези компании са членове на КРИБ, както и обособени компании, които са най-големите в сектора, също по този начин членуват в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

- Членове на КРИБ, които ще понесат тежки последствия от рестрикциите, са също по този начин доста медии, които са рекламополучатели и за които такова безогледно и необсъждано с никого решение ще докара до срив в приходите. Загуби ще понесат и спортните клубове (при които рекламата от
хазарт е значимо перо за издръжка), а също по този начин и всички рекламни организации.

- Тежки последствия ще има и за голям брой дребни търговци, които разчитат доста на продажбите на лотарийни билети, с цел да развиват своя бизнес. През 2017 година над 70 млн. лв. са изплатени под формата на комисиони на разпространителите на лотарийни билети. Ако предлаганите промени станат факт, това на процедура ще значи и разпродажба на доста работни места.

- Не на последно по значимост място, предвижданите рестрикции ще нанесат вреди и върху бизнеса, който е на ярко, който заплаща налози, осигуровки и заплати. Ако законодателните промени бъдат признати, в действителност ще бъде обслужен черният бранш, а може би това е и задачата.

Възразяваме против порочния законодателен метод да се афишират промени, които засягат необятен кръг бизнесмени и жители, без да е осъществена изискуемата предварителна оценка за тяхното влияние и да са оценени фискалните резултати от възможното им използване. За следващ път се оферират законодателни промени без публично разискване и оценка на това по какъв начин тяхното приемане ще се отрази на фиска.
КРИБ декларира готовността си да отбрани българската промишленост и представлявания от нас бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети директно или индиректно в игралния бранш, от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни настройки и неразбираеми ползи.

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – КРИБ „ Гласът на българския бизнес “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР