Най-голямата петролна компания в света, Saudi Aramco, за пореден път

...
Най-голямата петролна компания в света, Saudi Aramco, за пореден път
Коментари Харесай

Saudi Aramco отново отложи излизането си на борсата

Най-голямата петролна компания в света, Saudi Aramco, за следващ път ще отсрочи излизането си на борсата, написа Financial Times. Изданието се базира на трима вътрешни източници. Планът за Saudi Aramco беше компанията да се появи първо на борсата в Рияд през ноември, за да доближи пазарна капитализация от 2 трлн. $ и да открие пътя към всеобща икономическа промяна в Саудитска Арабия. Наследникът на престола и де факто ръководещ принц Мохамед бин Салман желае страната да спре да зависи толкоз доста от продажбата на нефт.

Според един от източниците на Financial Times компанията желае да изчака, с цел да даде на вложителите повече изясненост по отношение на последните тримесечни резултати, както и да потуши терзанията след офанзивите с дронове върху рафинерии през септември. Други източници на изданието споделят, че става дума за закъснение от няколко седмици и Saudi Aramco въпреки всичко ще се появи на борсата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Не отново, а още веднъж

Това не е първият път, при който Saudi Aramco отсрочва дебюта си на борсата. Вече няколко пъти компанията не се появява на фондовия пазар. Според някои анализатори това се дължи на първо място на боязън, че компанията няма да доближи заветната цел от пазарна капитализация 2 трлн. $. Източниците на Financial Times настояват, че при излизането на последните финансови резултати на компанията, ще отпаднат всевъзможни подозрения за вреди от офанзивата, виновността за която съгласно Саудитска Арабия и Съединени американски щати е на Иран. Дори и такова развиване обаче няма да спре анализаторите да си задават въпроса дали даже най-голямата петролна компания в света може да доближи пазарна оценка от 2 трлн. $, или два пъти повече, в сравнение с е оценката на най-голямата обществена компания в света през днешния ден – Microsoft.

Пред FT банкери са коментирали, че Saudi Aramco търси вложения от банкови институции от към 1 милиарда $ за сред 1 и 2% от компанията при пазарна оценка 1.5 до 2 трлн. $. Тази оценка обаче наподобява прекомерно висока за външните вложители. " Институциите не се интересуват от каквато и да било оценка над 1.2 трлн. $ ", разяснява банкерът, който остава неизвестен.

Също съгласно източниците на изданието държавното управление се пробва да накара огромна част от заможните фамилии в Саудитска Арабия да вземат участие в IPO-то, с цел да бъде подсигурен триумфът на предлагането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР