Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco ще инвестира

...
Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco ще инвестира
Коментари Харесай

Най-голямата енергийна компания гони рекорден добив, харчи по $40 милиарда годишно

Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco ще влага по повече от 40 милиарда $ годишно в планове през идващото десетилетие, доста разширение на петролния колос преди предстоящото обществено предложение през идната година, оповестява Wall Street Journal.

Отделените 414 милиарда $ са с над 25% повече от оповестения 10-годишен капиталов проект, разгласен от компанията през предходната година. Повишаването на разноските се дължи основно на задачата на Saudi Aramco да поддържа индустриалния си потенциал на равнище към 12 млн. барела нефт дневно, повече от всяка друга компания в света.

Инвестиционният проект съответствува с напъните на управляващите в Рияд да поддържат цените на петрола с координирани съкращения на доставките благодарение на ОПЕК - 14-членния картел, управителен от Кралството и съюз от 10 други производители, ръководени от Русия.

 Saudi Aramco подписа покупко-продажби за $4.5 милиарда
Най-голямата петролна компания подписа покупко-продажби за $4.5 милиарда

Това са първите стъпки към диверсификация на стопанската система

През предишния месец групата още веднъж удостовери уговорката си да ограничи производството през цялата 2018 година, с цел да понижи дългогодишното свръхпредлагане, което намалява цените на нефта.

Съобщението на Saudi Aramco идва в същия ден, в който Брент, интернационалният пример за цените на петрола, за пръв път от юни 2015 година мина 65 $ за барел.

Цените на петрола се усилиха с съвсем една трета от ниските им стойности през лятото, с помощта на рестриктивните мерки на ОПЕК и сътрудниците й, възходящото търсене и спиранията на доставките във Англия, Съединени американски щати, Ирак и Венецуела.

 Най-голямата петролна компания твърдо възнамерява историческо излизане на борсата през 2018-а
Най-голямата петролна компания твърдо възнамерява историческо излизане на борсата през 2018-а

Saudi Aramco може да завоюва 100 милиарда $ от IPO-то

Увеличаващите се разноски на саудитския петролен колос са в контрастност с трендовете в международната петролна промишленост. Големи обществени компании, като Royal Dutch Shell и Exxon Mobil или редуцират разноските си, или резервират сегашните равнища, защото се сблъскват със спада на пазара.

През идващото десетилетие Aramco ще похарчи 134 милиарда $ за сондажи и създаване на петролни кладенци, а още 78 милиарда $ ще бъдат вложени за поддържане на капацитета за произвеждане на нефт, заяви Насър Ал-Ями, общоприет управител на компанията за публичните поръчки.

Повече от половината от 334-те милиарда $, оповестени в началото от Aramco, ще бъдат вложени в петролни полета в намерено море.

 Saudi Aramco готви вложения за $300 милиарда
Саудитски петролен колос възнамерява вложения за $300 милиарда

Парите ще бъдат вложени през идващите 10 години

Разходите съставляват и подтик за браншове като рафинирането, като саудитците се пробват да преработват повече от личния си недопечен нефт в гориво, което е доста по-доходоносно от износа на чист нефт.

" Цифрите ни се усилиха по отношение на предходния бизнес проект... разширихме се и в други браншове. Част сме от толкоз доста браншове... преди говорехме за петрол и газ, само че в този момент сме в (бизнеса с) възобновими източници и инфраструктура ", сподели изпълнителният шеф на компанията Амин Насър.

Saudi Aramco пoдготвя най-голямото обществено предложение в света, което ще бъде осъществено на народен и интернационален пазар през 2018 година Напоследък Рияд обмисля раздробяването на части на интернационалното листване и директната продажбата на акции на китайски консорциум, включващ пенсионни и държавни фондове и държавни петролни компании, съгласно източници на WallStreet Journal.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР