Най-голямата пчеларска ферма в Странджа спря работа и затвори. През

...
Най-голямата пчеларска ферма в Странджа спря работа и затвори. През
Коментари Харесай

Семейството в Странджа, принудено да затвори бизнеса си: Репресираха работниците ни, не знаем къде бъркаме


Най-голямата пчеларска плантация в Странджа спря работа и затвори. През седмицата притежателите ѝ – младо семейство фермери с четири деца и награди в земеделието, оповестиха, че емигрират. Причината - инспекция на ДАНС, включваща няколко държавни институции.

Да завъртиш ключа и самичък да сложиш завършек на сполучливия си бизнес. Какво може да накара семейство с четири деца да " замрази " фантазията си таман, когато я вижда осъществена?
Снимка: bTV


През 2021 Димитър Станчев и Ралица Кунева печелят огромната премия от Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел. Разработили са плантация с над 2000 кошера, пръснати в Странджа, и са съумели да затворят целия цикъл на производството на биопродукти с мед – с фабрика и фермерски ресторант.

" Дойдохме на село поради свободата, поради хубавия въздух, поради живота, поради това, че желаеме да сме фермери. От 2002 година се занимавам със земеделие. Всичко това сме го създали, тъй като имаме копнеж ", споделя Димитър Станчев.
Снимка: bTV


Октомври предходната година, в събота вечер стават обект на инспекция на ДАНС, дружно с Държавен фонд " Земеделие " и Агенцията по храните. Двамата фермери споделят, че и до през днешния ден не знаят с какво са предизвикали инспекцията.

" Не знаем против кого седим, с кого се борим! Който не работи, той не бърка “, споделя Ралица Кунева.

" Не може всички служащи да ги репресират. В 20-21 часа вечерта са им давани призовки, по-късно са викани, по седем - осем часа са разпитвани, на всеки един мой служащ му е казвано: " Предайте го! Предайте го! Издайте го ". Какво върша аз?! Да нямам кухня за пико тук да създавам, че да ме предадат! ", споделя Димитър.

На питане от bTV от ДАНС дадоха отговор, че " Материалите от осъществената инспекция са предадени на способената прокуратура и по случая е формирана прокурорска инспекция ". От Министерството на земеделието отхвърлиха коментар.

Миналата седмица следва нова инспекция, тъкмо преди ревю в Берлин.

" Не можем да разберем къде бъркаме! Представете си това е фантазия. Всичко е минало през нас. Ралица е страховит художник, тя рисува, аз споделям размерите, след това намираме човек, създава го – всичко ни е минало през ръчичките ", разяснява Димитър.

Снимка: bTV


Решението на фермерите да затворят фабриката предизвика митинг под прозорците на ДАНС в Бургас.

" Не се е отчел там, където би трябвало! Не считам, че двама отрудени люде като Митко и като Ралица заплашват националната сигурност! Има доста по-опасни хора, които са под домакински арест! ", споделя Христо Бардуков.

„ Без думи съм, нямам какво да кажа, единствено едно желая откровено да благодаря на всички! ", сподели Димитър насълзен.

Снимка: bTV


" С толкоз доста поддръжка, няма по какъв начин да се откажем! ", добави Ралица Кунева.

Дали европейската прокуратура ще удостовери констатациите на българските държавни институции и контролни органи и ще постави ли завършек на приказката на фамилията фермери, е въпрос на време да разберем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР