Най-голямата организация за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от

...
Най-голямата организация за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от
Коментари Харесай

ЕКОПАК България остава пазарен лидер по разделно събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки

Най-голямата организация за разделно събиране и преработване на боклуци от опаковки у над " ЕКОПАК България " остава пазарен водач в този бранш за поредна година с близо 42% пазарен дял.

За предходната година компанията е събрала и рециклирала 100 959 т боклуци от опаковки. Това е 60,69% от заявените от производителите количества опаковки на българския пазар при сложена от Министерство на околната среда и водите цел 60%, заяви изпълнителният шеф на " Екопак България “, който показа заверения от екоминистерството доклад на оранизацията за миналата година. 

1189 компании, членуващи в организацията, са заявили, че през 2018 година са пуснали на българския пазар 166 371 т опаковки. От тях „ Екопак България “ е събрала разделно и предала за преработване 100 959 т боклуци от опаковки. От тях 46 667 т са били хартия и картон, 24 103 т - стъкло, 18 003 т - пластмаса, 5064 т - метал и 7079 т - дървесина.

“За последните 5 години организацията регистрира междинен растеж на година от 5% на събраните и рециклирани боклуци от опаковки ”, заяви изпълнителният шеф на „ Екопак България “ Тодор Бургуджиев.

Според него едно от най-големите провокации пред организациите за оползотворяване на боклуци от опаковки е и ще бъде събирането и преработването на алуминиевите опаковки. До момента съответна цел за алуминия не е поставяна, а има обща цел за преработване на боклуци от железни опаковки. Според пакета “Кръгова стопанска система ” задачата е до 2030 година страните-членки да събират и рециклират 60% от този тип опаковки.

Европейската тактика за запазване на планетата слага доста високи цели и за преработване на останалите типове опаковки като измежду най-сериозните квоти са тези за пластмасовите бутилки. Европа изисква в вероятност до 2029 година да се реализира 90% разделно събиране на пластмасовите бутилки, като още до 2025 година този % би трябвало да доближи 77%, уточни още Тодор Бургуджиев.

“През идващите години са нужни съществени вложения за осъществяване на задачите, както реализацията на нови планове за обезпечаване на по-големи количества боклуци за преработване. Такъв пилотен план „ Екопак България “ стартира тази година - събираме и извозваме за наша сметка отпадъците от ХОРЕКА и търговски обекти в определени общини ”, заяви той.

Трайна смяна на настройките и възпитаване на отговорно отношение към разделното събиране е различен, главен фокус в работата на организацията. От основаването си преди 15 години до през днешния ден „ Екопак България “ приема за своя задача екологичното образование от най-ранна детска възраст. Един от плановете за реализиране на тази задача е основаването на платформата “Рециклиращо учебно заведение. Учители за чиста природа ” и създаването на безвъзмездни методически инструкции и пособия за осъществяване на еко час на класа от 1 до 12 -и клас. За 2018 година към нея са се включили 178 учители от 107 учебни заведения в цялата страна ”, заяви Мариана Петкова, управител “Връзки с обществеността и връзки ”.  Миналата година компанията сътвори и откри и първият по рода си у нас съвременен, интерактивен учебен център, в който подрастващите се образоват гратис за изгодите от разделното събиране. Една от най-популярните измежду децата начинания на ЕКОПАК България е " Стара хартия за нова книга ", която се организира от шест години. Само предходната година над 11 хиляди деца от 6 български града са предали над 62 тона хартия, против което са получили над 12 800 нови книги.
28.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР