Най-голямата опозиционна сила в Турция поиска от Конституционния съд да

...
Най-голямата опозиционна сила в Турция поиска от Конституционния съд да
Коментари Харесай

Опозията в Турция иска анулиране на спорен член от новия медиен закон


Най-голямата опозиционна мощ в Турция изиска от Конституционния съд да анулира член 29 от противоречив медиен закон, провокирал рецензии към държавното управление, че се пробва да наложи цензура, оповестява осведомителният уебсайт Хаберлер, представен от Българска телеграфна агенция.

Лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу по-рано през днешния ден заяви, че възнамеряват да подхващат сходна стъпка.

" Ще се обърнем към Конституционния съд с молба за прекъсване на осъществяването на член 29, а по-късно и с искане за анулация на целия закон ", съобщи Кълъчдароглу.

Законът за битка с дезинформацията, известен измежду обществеността като закон за обществените медии, беше оповестен в турския държавен вестник и влезе в действие. 

Енгин Алтай, почитан член на НРП, е подал през днешния ден молба до Конституционния съд за прекъсване на действието на член 29 от закона.

" Това е закон, който (има за цел) да показа лъжите (на правителството) като истина, а истината - като неистина, и не може да бъде признат ", съобщи Алтай пред кореспонденти след внасянето на настояването, съобщи Асошиейтед прес.

Въпросният член гласи, че " Който обществено популяризира погрешна информация за вътрешната и външната сигурност, публичния ред и публичното здраве на страната с единствения претекст да сътвори безпокойствие, боязън или суматоха измежду популацията по метод, способстващ за нарушение на публичния мир, се санкционира с отнемане от независимост от една до три години ". Освен това ситуацията планува увеличение на плануваното наказване, в случай че причинителят скрие същинската си идентичност или извърши закононарушението в границите на активността на дадена организация, показва Хаберлер. 

Според държавното управление законът е ориентиран против " дезинформацията " в пресата и обществените медии. Той уголемява серия от стъпки по време на двете десетилетия на власт на Ердоган, които съгласно правозащитни групи са имали за цел да заглушат самостоятелните медии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР