Най-голямата опозиционна партия в Гърция - Нова демокрация“ ще внесе

Най-голямата опозиционна партия в Гърция - Нова демокрация“ ще внесе ...

Скандалът за новото име на Македония удари и Гърция! Настъпват смутни времена за кабинета на Ципрас.

Най-голямата опозиционна партия в Гърция - „Нова демокрация“ ще внесе вот на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, съобщи Ройтерс. Поводът е споразумението за името на Македония, което Атина и Скопие обявиха по-рано тази седмица.

Новината беше потвърдена от лидера на партията Кириакос Мицотакис. Председателят на парламента Никос Вуцис заяви, че вотът ще бъде внесен в 17:00 ч. местно време в четвъртък, веднага след приключването на гласуването за реформите от спасителния план за Гърция.

Младшият коалиционен партньор на правителството на Ципрас – партията „Независими гърци“, също обяви, че няма да подкрепи споразумението за името, но и няма да предприема действия за свалянето на управляващия кабинет.

Управляващата коалиция има общо 154 места от общо 300-членния парламент на Атина.

Припомняме, че вчера се стигна до напрежение между президента и премиера на Македония. Срещата на премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров с президента на Македония Георгe Иванов, на който двамата трябваше да го информират за пробива в преговорите с Гърция за името на страната, продължи едва 120 секунди. След това лидерът на кабинета в Скопие и ръководителят на македонската дипломация са били изгонени от резиденцията на президента. 

Македонският президент е днес на посещение у нас. Той се срещна с българския си колега Румен Радев. Премиерът Бойко Борисов обаче отмени срещата си с него. "Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие, обясниха от пресслужбата на премиера.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg