Най-голямата несигурност в най-важните избори в Европа тази година не

...
Най-голямата несигурност в най-важните избори в Европа тази година не
Коментари Харесай

От "голяма коалиция" до остър завой наляво - какво може да се случи на изборите в Германия

Най-голямата неустановеност в най-важните избори в Европа тази година не е за това дали Ангела Меркел ще продължи да ръководи Германия, а с кого и какъв брой ще им отнеме да се схванат.

Въпреки че изненадата не може да се изключи, изключително предвид на всевъзможни съветски намеси, социологическите организации са уверени в резултатите от изследванията си, а те демонстрират, че консерваторите на Меркел ще завоюват най-вече места в Бундестага.

Крайнодясната " Алтернатива за Германия " ще влезе в Народното събрание за първи път и някои специалисти считат, че може да събере повече поддръжка от близо 10%, за които приказват изследванията - притеснителна опция за мнозина в страната и чужбина. Останалите партии обаче изключват опцията да са в коалиция с нея и най-вероятният сюжет е да се повтори " огромната коалиция " на Меркел със социалдемократите (ГСДП).

Изграждането на обединението е нескончаем развой, който може да сковава политическия живот за месеци по време, когато Брекзит раздруса основите на Европа - изключително поради евентуалното увеличение на парламентарните групи от четири на шест. Неформални сондажи и по-късно проучвателни диалози се вършат преди формалните договаряния, а партийните водачи може да търсят единодушие от членовете си, преди да подпишат.

В взаимозависимост от това по какъв начин наподобява обединението максимален е залогът при въпроси като интеграцията на над милион мигранти, пристигнали в Германия за последните две години, и вложенията в най-голямата европейска стопанска система, както и водещата роля на Меркел в договарянията за промяна на Европейския съюз и връзките с Русия и Турция.

Ето и главните сюжети:

Консерватори и социалдемократи ( " огромна коалиция " )

Най-вероятното развиване съгласно изследванията. Партията на Меркел в Народното събрание, формирана от нейния Християндемократичен съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) ръководи с ГСДП в продължение на 8 от 12-те години, в които Меркел е канцлер - в това число в последните 4.

Защо е допустимо: Меркел, която тласна консерваторите към центъра, наподобява се усеща комфортно в ръководство с ГСДП. Такава коалиция евентуално ще има огромно болшинство, ще обезпечи последователност и ще реализира общо единодушие за Европа, Турция, външната политика, миграцията и въпроси на сигурността.

Пречки: Това е последният мечтан процес и за двете страни - изключително за ГСДП, която се притеснява, че ще загуби поддръжка като младши сътрудник. Тя желае и да се акцентира на вложенията, образованието, оправянето с неравенството и обективни пенсии, до момента в който консерваторите се концентрират повече върху данъчни облекчения. ГСДП също по този начин не са склонни да поддържат плануваното увеличение на разноските в защитата.

Консерватори и либерали ( " черно-жълто " )

Консервативният блок и бизнес насочените Свободни демократи (FDP) са обичайни сътрудници, изключително по финансови и стопански въпроси - управлявали са дружно през съвсем половината от седемте десетилетия на следвоенна Германия. Ако завоюват задоволително гласове, това е най-вероятният сюжет.

Защо е допустимо: Либералите се върнаха на политическата сцена тази година, като завоюваха задоволително гласове в най-населения щат, Северен Рейн-Вестфалия, през май, с цел да ръководят там дружно с ХДС. Повтаряне на тази коалиция на федерално равнище би довело до данъчни съкращения и дерегулация и стягане на законите за миграция, убежища и сигурност.

Пречки: FDP бяха изхвърлени от Народното събрание през 2013 година след четири безредни години на власт с Меркел. Имат по-радикални проекти за понижаване на налозите и приватизация, опълчват се на по-нататъшна евроинтеграция и желаят страните от Европейския съюз да могат да напускът еврозоната. Лидерът на партията Кристиан Линднер също по този начин е предложил Германия да одобри анексията на Крим от Русия през 2014 година, концепция, която Меркел изключва.

Консерватори, либерали, зелени ( " Ямайка " - " черно-жълто-зелено " )

Все още не е тествано на федерално равнище. Тази композиция ръководи в северната провинция Швезвиг-Холщайн.

Защо е допустимо: Ако блокът на Меркел не може да образува коалиция с сътрудник FDP или Зелените, може да опита и с двете партии. И двете към този момент отхвърлиха тази опция, само че може да бъдат изкушени от опцията да са на власт.

Пречки: Зелените и FDP са в двата края на политическия набор. Очакват се конфликти за данъчното законодателство, енергетиката, Европейски Съюз и мигрантите

Консерватори и Зелени ( " черно-зелена " )

Не е тествано на федерално равнище. Тази опция се e обсъждала по време на Меркел, която придвижи страната към използването на възобновими енергийни източници. ХДС и Зелените са работили дружно на локално равнище, в това число в коалиция, водена от Зелените в богатата южна провинция Баден-Вюртемберг.

Защо е допустимо: Лидерите на Зелените са прагматични, надалеч от ековоините, основали партията. Възможността да дойдат на власт може да ги убеди да създадат компромис. Такава коалиция би упорствала за мощна Европа и би се фокусирала върху битката с климатичните промени. Зелените биха желали поетапно затваряне на употребяващите въглища електроцентрали.

Пречки: Съмнително е, че ще завоюват болшинство. Консерваторите желаят по-ниски налози, до момента в който Зелените желаят налози за най-богатите. Зелените имат по-либерална мигрантска политика, която може да ги изправи против ХСС. Те се опълчват и на проектите за увеличени разноски за защита. Очакват се конфликти в някои аспекти на енергийната политика и регулациите на автомобилните излъчвания поради дизеловия скандал.

Правителството на малцинството, нови избори или парализа

Правителство на малцинството би било казус в историята на Германия и копнеещите за непоклатимост германци не биха желали това. Мнозина обаче го избират пред нови избори.

Защо е допустимо: Ако Меркел не успее да си откри сътрудник, може да почувства, че има мандат да ръководи, имайки поради персоналния си рейтинг. Вероятно би получила поддръжка за обособени политики от ГСДП, FDP и Зелените.

Пречки: Вродената нерешителност на Меркел в композиция със страха на германците от неустойчивост, завещание от фрагментацията през изборите, които предхождат възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер.

ГСДП, Левите, Зелените ( " червено-червено-зелено " )

Малко евентуално. Никога не е опитвано на федерално равнище, само че коалиция с любимеца на социалдемократите и с радикалните Леви може да е единственият им късмет да излъчат канцлер. Такъв формат беше пробван в провинция Берлин под управлението на ГСДП и с министър председател от Левите в Тюрингия.

Защо е допустимо: За първи път ГСДП не изключи опцията да се причисли към Левите. Такава коалиция евентуално би се фокусирала върху опцията да насърчи вложенията и да се оправи с неравенството, като също по този начин одобри по-приятелска към Русия позиция.

Пречки: Връзките на Левите с комунистите от Германска демократична република и мъчителните мемоари на ГСДП за фрагменти, преминаващи в редиците на тази радикална партия поради промените на трудовия пазар преди повече от десетилетие. Докато ГСДП и Зелените биха могли да ръководят дружно относително елементарно, Левите желаят налог от 75% за най-богатите, 30-часова работна седмица и подмяна на НАТО със съюз, който включва Русия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (119)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР