Най-голямата награда, според покорителите на 100-те обекта, е удовлетворението, че

...
Най-голямата награда, според покорителите на 100-те обекта, е удовлетворението, че
Коментари Харесай

100-те национални туристически обекта – от соца до наши дни

Най-голямата премия, съгласно покорителите на 100-те обекта, е удовлетворението, че си ги опознал и си се обогатил от до момента с тази съкровищница от културни монументи, творби на изкуството, артефакти и естествени забележителности, разпръснати в най-красивите кътчета на страната.

Вече близо половин век самобитната класацията разпалва фантазията на пътешественици и хора с колекционерски пристрастености, които методично натрупат щемпел след щемпел в своите книжки.

Началото на придвижването е сложено в далечната 1962 година когато група гимназисти от рилското градче Самоков взема решение да обиколи стремително най-важните забележителности на България.

Няколко месеца по-късно към 20-ина души тържествено получават своите златни значки не къде да е, а на връх Мусала, написа socbg.com.

През 1966 година към БТС се основава българското национално придвижване “100 Национални туристически обекта”. То дава опция на туристите да обиколят и се срещнат най-значимите културни, исторически и географски обекти в България с национално значение.

Посещението им се удостоверява посредством щемпел в туристическата брошура в карето/полето на посетения обект.

Книжките за 100-те НТО се издават от БТС и могат да се намерят във всеки (или съвсем всеки) посочен в тях обект. Има и оценки – всеки участник посетил 25 обекта получава бронзова значка, а за всеки посетил 50 и 100 обекта надлежно сребърна и златна значка (всички с Паметника на Свободата на връх Шипка).

По това време в листата били включени освен културни забележителности, само че и значително комунистически знаци, които дават отговор на съответната културно-историческа и икономическа конюнктура в страната като партизански лагери, монументи на партийни дейци, както и редица промишлени фабрики, а тяхното посещаване се трансформира в нещо като родолюбив дълг за десетки хиляди българи.

Така с оглед идеологията на ръководещите в листата са включени: Нефтохимически завод-Бургас, Курортните комплекси Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци, Музей Дружбата на народите-Варна, Къща-музей “Митко Палаузов”-Габрово, Оловно-цинков завод-Кърджали, Каскада и монумент на Георги Димитров и Васил Коларов при Петрохан, Музей на Септемврийското въстание 1923 г.-Михайловград (дн. Монтана), Партизански лагер “Техеран” край Батак, Къща-музей “Вела Пеева”-Велинград, Къща-музей “Г. Димитров”-Ковачевци (Радомирско), Паметник-костница на партизаните в село Слишовци (Трънско), Химическите комбинати във Враца и Димитровград и други, като под щемпел 100 е сложено образцово Трудово-кооперативно земеделско стопанство по желание.

Разбира се времената се менят и през днешния ден тези обекти от дълго време са отпаднали от топ класацията.В началото на така наречен демократични промени обаче ползата към придвижването затихва.

Но отливът е единствено краткотраен, тъй като през 2003 година самодейността е обновена, а описът със 100-те туристически обекта е осъвременен и обогатен с нови археологически монументи и естествени забележителности.

Така българи от всички възрасти още веднъж се доставят със специфичната брошура за печати и се втурват да обикалят страната. Към тях се причисляват и чужденци.

Самите уредници на придвижването, в лицето на БТС, са сюрпризирани от големия отзив, тъй като не са провеждали специфични рекламни акции.

Хит в наши дни са тракийските гробници. Списъкът включва най-хубавото, което би трябвало да се види, като се стартира от Перперикон и се стигне до музея на лодкарството в град Тутракан.

От БТС са издали специфични карти, брошури и пособия. Най-запалени са младежите и фамилиите с дребни деца. Всъщност 90 % от участниците в придвижването са младежи.

Чужденците, които обикалят родината, с цел да я обикнат са най-много от прилежащите балкански страни, от Германия, Унгария, Македония, Русия и Япония. Покорителите на 100-те обекта вземат участие в лотария с награди, като лека кола, екскурзия в чужбина, уикенд за двама, спортни такъми.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР