Най-голямата надежда на България за олимпийски медал в кану-каяка Станилия

...
Най-голямата надежда на България за олимпийски медал в кану-каяка Станилия
Коментари Харесай

Световната шампионка Станилия Стаменова: По-скоро ще умра от глад, отколкото да се удавя

Най-голямата вяра на България за олимпийски орден в кану-каяка Станилия Стаменова продължава да сегашна води децентрализирана подготовка за идните Игри в Токио. Тя влезе в спор с родната федерация, защото договорът й за олимпийска подготовка, който изтече през август, не бе анексиран от БФКК и надлежно й бе спряна държавната финансова поддръжка. От централата упорстват Стаменова да е на централизирана подготовка, само че международната шампионка на едноместно кану от Минск 2015 година счита, че от години не е имало триумф в този жанр активност и по тази причина най-хубавите ни кануисти и каякари напоследък избират да се приготвят независимо, какъвто е казусът и с Ангел Кодинов, който сега е на лагер в Анталия.

“На мен най-вече ми се желае да упражнявам в конкурентна среда, вместо да загребвам хиляди километри сама. Федерацията обаче не съумява да развие женското кану на мечтаното равнище и да ми обезпечи конкуренция. Доказа се, че централизираната подготовка не реализира нужните упования. Г-н Бухалов (б.р. ръководител на БФКК) самичък сподели, че е привършен ресурса от треньори в България. Редно ли е тогава да се назначават треньори на националния тим без нужната подготовка. В програмата на БФКК даже не е записано възобновяване посредством разтривки за 2021 година, което считам, че за първокласен спорт е извънредно належащо ", съобщи Станилия.

Стаменова към този момент си е избрала нов клуб и лицензиран треньор - СККК “Георги Демирев” и Ева Пашева. Тъй като тя обвързвана със спортното учебно заведение в Русе, Пашева не може да отсъства повече от 20 дни в годината от града и надлежно може да организира единствено децентрализирана подготовка със Стаменова. От федерацията обаче не одобряват този неин избор, защото Пашева била експерт по каяк. Оттам акцентираха и, че упорстват за централизирана подготовка, защото са загрижени за здравето на Станилия, на което 33-годишната сътезателка отговори по този начин:

“Оценявам загрижеността на БФКК единственият им първокласен сътезател в женското кану да не се удави, само че желая да ви кажа, че възможностите да умра от апетит са доста по-големи от това да се удавя”.
Стаменова към този момент има направена подготвителна стратегия, направена от кодиционен треньор.

“Не е правилно, че никой не желае да работи с мен. Навсякъде ме одобряват с отворени прегръдки, даже други клубове отварят залите си за мен. Зад гърба си имам дузина хора, които ме поддържат. За пръв път от години имам направен календар за месеци напред и не е нужно дда мисля по какъв начин и по кое време ще упражнявам, както бе до момента на парче. Всички медали, които съм спечелила като лекоатлетка и играч по кану-каяк, не биха могли да бъдат реализирани посредством прищявки, а с доста труд, предпочитание и отдаденост. Единственото ми предпочитание е да получа финансирането, което заслужавам, и да получа нужното успокоение, с цел да упражнявам.

Съгласна съм с Дамян Дамянов, че мястото на Станилия Стаменова е във водата. Да, тъкмо там се намират всички елитни състезатели, които са ми съперници - на лагери в Турция, Португалия, Флорида, където е топло и може да се гребе. На Гребния канал в Пловдив с изключение на да се карат кънки на лед, различен спорт не може да се практикува”, съобщи Стаменова, като акцентира, че има оферти от Китай и Русия за взаимен лагер в Анталия.

“Искам разговор с федерацията, до до момента резултат няма. Искам да се схвана с тях, тъй като възможностите ми са огромни освен за взимане на квота. Стига да ми бъдат обезпечени нужното успокоение и поддръжка. Имам доста добър взор върху съперничките, неведнъж съм ги побеждавала, има доста неща да подобря в механически проект, тъй че има какво да развъртвам още. На селекцията ноември месец дадох персонални достижение на 1000 и 2000 метра при изказвания, че не съм упражнявала, т.е. към момента развъртвам формата си и има какво да покажа. Аз съм състезател, който би трябвало да тренирора. Не желая да повеждам битки. Има целеви средства, които се отделят от ММС за мен, единственото ми предпочитание е те да стигнат до мен, да бъда подкрепена и да мога обикновено да протече подготвителния развой с новия треньор и новия клуб. Предстоят срещи с Министерството на младежта и спорта и се надявам на помощ от тяхна сртрана този спор да бъде сподавен и да продължим умерено работата си. Ако нямах религия в сбособностите си, нямаше да приказвам и да се боря. Но за какво би трябвало де се боря с хора, които би трябвало да оказват помощ. Получава се по този начин, че ние първо би трябвало да се борим с нашата федерация, а по-късно и със света”, сподели още Станилия Стаменова.

“Вярвам, че всичко положително следва и се надявам да имам една добра година”, приключи с оптимизъм тя.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР