Най-голямата куриерска компания в света DHL Express публикува петото издание

...
Най-голямата куриерска компания в света DHL Express публикува петото издание
Коментари Харесай

Ето с какво България изпревари САЩ

Най-голямата куриерска компания в света DHL Express разгласява петото издание на своя “глобален показател на свързаността ” с претекста, че повече хора по света не схващат глобализацията.

Интересът на компанията към това е понятен: колкото пo-голяма е свързаността сред страните по света, толкоз повече артикули ще трансппортира компанията, само че актуалната политическа среда не е изключително удобно настроена към свалянето в допълнение на преградите пред придвижването на артикули, услуги, хора и информация сред обособените страни.

Авторите на показателя съпоставят изследване измежду 6 035 мениджъри в три развити стопански системи (Германия, Англия и САЩ) и три разрастващи се страни (Бразилия, Китай и Индия) и откриват, че мениджърите са предположили, че светът е пет пъти по-глобализиран, в сравнение с е.

Всъщност техните усещания не са били по-точни от тези на студенти от 138 страни, взели участие в сходно изследване.

Индексът на свързаността, който DHL изготвя от 2001 година, доближава рекордно високо равнище през 2017 година, когато е последното му издание.

Въпреки това създателите му означават, че през същата година по-малко от една трета от глобавлия Брутният вътрешен продукт е била генерирана от експорт, а директните непознати вложения са съставлявали едвам 7% от всички нови вложения.

“Голям дял от това, за което приказваме като за глобализация, в действителност е активност, което се случва в обособени райони или сред съседи, ” споделя Стивън Алтман от Нюйоркския университет, който е оказал помощ за създаването на показателя. “Самите интернационалните потоци са по-малки, в сравнение с хората мислят. “

Самият показател комбинира знаци, свързани с търговията със артикули и услуги; интернационалните инвестиции; шерване на информация, като достъп до интернет, телефонни диалози и печатни публикации; както и знаци, ориентирани към хората като миграция, туризъм и задгранични студенти.

България заема 29-о място в показателя, като изпреварва с една позиция Съединени американски щати (30). Оказва се, че нашата страна разчита доста повече на търговията, в сравнение с Съединени американски щати, като 50% от Брутният вътрешен продукт идва от експорт, а 18% от популацията емигрира, евентуално в други страни от Европейски Съюз.

Нашата страна също по този начин може да се похвали с по-бърз интернет от най-голямата стопанска система в света.

В този случай размерът на щатската стопанска система работи против нея. Страната е толкоз огромна, че създава сама доста от нещата — комерсиалният недостиг, който тормози Доналд Тръмп, е огромен - в размер на 556 милиарда $ за 2017 година

Той обаче се равнява на под 3% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за същата година. Когато става въпрос за миграция, американците, които желаят да изоставен дома си, имат доста повече благоприятни условия за пренасяне вътре в страната.

Други знаци демонстрират, че свързаността е по-илюзорна, в сравнение с считаме. Например, доста от страните в Топ 10 употребяват ниските налози и корпоративната загадка, с цел да се облагодетелстват от изкуствено надути финансови притоци.

Челното място в класацията е за Нидерландия, следвана от Сингапур и Швейцария. В Топ 10 попадат още Германия (10), Люксембург (7), Обединени Арабски Емирства (5), Англия (9) и Ирландия (6).

Не е по никакъв начин изненадващо, че доста страни от Европейски Съюз са в челната десетка, като единствените две, които не са измежду водещите потайни юрисдикции – Белгия (4) и Дания (8), са просто дребни стопански системи, които са интегрирани в техния районен пазар.

Освен Съединени американски щати, България изпреварва в класацията още страни, като Япония (42), Катар (45), Канада (37), Румъния (64), Турция (65) и много други страни.

Според DHL, тези данни би трябвало да успокоят хората в Съединени американски щати и други страни, които се опасяват, че неограничената глобализация заплашва тяхната национална еднаквост. Това не е нито развой, който може да се развива неконтролируемо, нито пък е развой, който елементарно може да бъде прекратен.

Ето и кои са 50-те най-свързани страни в света, както и смяната им в класацията, спрямо миналата година:

1. Ниделандия (0)
2. Сингапур (0)
3. Швейцария (+1)
4. Белгия (+1)
5. Обединени Арабски Емирства (+2)
6. Ирландия (0)
7. Люксембург (-4)
8. Дания (0)
9. Вликобротания (+2)
10. Германия (-1)
11. Норвегия (-1)
12. Малайзия (+1)
13. Швеция (-1)
14. Чехия (+4)
15. Франция (+2)
16. Южна Корея (0)
17. Израел (-3)
18. Хонконг (-3)
19. Австрия (+2)
20. Унгария (0)
21. Испания (+3)
22. Бахрейн (+15)
23. Словения (+4)
24. Тайван (-2)
25. Тайланд (0)
26. Италия (0)
27. Естония (+11)
28. Финландия (+4)
29. България (-1)
30. Съединени американски щати (-1)
31. Исландия (-8)
32. Кипър (+11)
33. Австралия (+2)
34. Малта (-15)
35. Португалия (-4)
36. Полша (-2)
37. Канада (-4)
38. Нова Зеландия (-8)
39. Виетнам (-3)
40. Мавриций (+2)
41. Словакия (+4)
42. Япония (-2)
43. Литва (+6)
44. Латвия (+3)
45. Катар (-6)
46. Гърция (+2)
47. Саудитска Арабия (-3)
48. Сейшелите (+2)
49. Камбоджа (+4)
50. Ливан (+2)
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР