Най-голямата компания за напитки в света Coca-Cola може да бъде

...
Най-голямата компания за напитки в света Coca-Cola може да бъде
Коментари Харесай

Ще започне ли Coca-Cola да продава канабис?

Най-голямата компания за питиета в света Coca-Cola може да бъде идващият промишлен колос, който да се включи в бизнеса за питиета с канабис.

Американската компания деликатно следи зараждащата се промишленост и се интересува от питиета, съдържащи канабидиол - не-психоактивната съставна част в марихуаната, която въздейства на болката, само че без да опиянява.

Базираният в Атланта производител на безалкохолни питиета води договаряния с канадския производител на марихуана Aurora Cannabis, с цел да сътвори и създаде такива питиета, оповестява Bloomberg.

 За пръв път в историята Coca-Cola пуска алкохолна напитка
За пръв път в историята Coca-Cola пуска алкохолна напитка

Пазарът на сходни напитки е един от най-бързоразвиващите се

" Наблюдаваме деликатно растежа на не-психоактивния канабидиол като съставна част във функционалните уелнес питиета по света. Секторът се развива бързо. В момента не са взети решения ", споделя представителят на Coca-Cola Кент Ландърс в изказване до Bloomberg.

Заради интереса на Coca-Cola акциите на компании в бизнеса с канабис като Tilray, Cronos Group и Canopy Growth се повишиха в предварителната търговия в понеделник. Ценните бумаги на Tilray скочиха с 6.8%, добавяйки към 40%-ната облага от предходната седмица, тези на Cronos набъбнаха с 3.1%, а на Canopy се покачиха с 2.9%.

Възможното нахлуване на американската компания в бранша на марихуаната идва на фона на опитите на производителите на питиета да прибавят канабис като съвременна съставна част, защото обичайния им бизнес се забавя.

 Собственикът на Corona купува част от най-големия производител на канабис в света
Собственикът на Corona купува част от най-големия производител на канабис в света

Компанията чака марихуаната да бъде легализирана из задачите Съединени американски щати

Миналия месец производителят на известната бира Corona - Constellation Brands разгласи, че ще похарчи 3.8 милиарда $, с цел да усили каузи си в Canopy Growth - канадския производител на марихуана, чиято стойност надвишава 10 милиарда $.

Северноамериканският пивовар Molson Coors Brewing, който има чешката Staropramen и българските " Каменица ", " Астика " и " Бургаско ", започва взаимно дружество с Hydropothecary от Квебек за създаване на питиета с канабис в Канада.

Един от най-големите производители на алкохол - Diageo, който държи марки като Guinness, Johnnie Walker, Smirnoff и Baileys, договаря с най-малко 3 канадски компании, произвеждащи канабис.

 Идва ли краят на безалкохолните газирани питиета?
Идва ли краят на безалкохолните газирани питиета?

Фактите приказват за сериозен спад при потреблението им за сметка на това на бутилирана вода

Крафт бирата Lagunitas на холандския колос Heineken започва марка безалкохолни питиета, съдържащи тетрахидроканабинол - дейната съставна част на марихуаната.

Coca-Cola към този момент диверсифицира бизнеса си, защото потреблението на газирани питиета продължава да понижава. Компанията, притежаваща редица именити марки питиета - от Coca-Cola, Fanta и Sprite до Powerade, разгласи придобиването на кафе веригата Costa Coffee за 5.1 милиарда $ през август, а през последното десетилетие се разшири и в други артикули като сок, чай и минерална вода.

Преговорите с Aurora са съсредоточени върху питиета, съдържащи канабидиол, които могат да се употребяват за облекчение на инфектиране, болежка и конвулсии.

 Продажбите на канабис надминават тези на сода до 2030 година
Марихуаната може да надмине содата по продажби в Съединени американски щати

Все повече щати узаконяват използването на растението

Химическото съединяване постоянно е употребявано за медицински цели, защото не провокира опияняване, за разлика от тетрахидроканабинола. Засега обаче няма гаранции за каквато и да е договорка сред Aurora и Coca-Cola.

Позицията на Aurora

Aurora има съответен интерес към бизнеса с питиета с канабис и има намерение да навлезе на този пазар, съобщи представителят на компанията Хедър МакГрегър.

Макар марихуаната към момента да е противозаконна на национално равнище в Съединени американски щати, от ден на ден се приема потреблението на канабидиол, получен от марихуана, за лекуване на болести, вариращи от хронична болежка до тревога и епилепсия.

 Легалният канабис в Съединени американски щати завърта бизнес за $40 милиарда
Легалният канабис в Съединени американски щати завърта бизнес за $40 милиарда

Към 2021 година ще дава работа на над 400 000 души

Първият медикамент, произхождащ от марихуана, скоро ще се появи на пазара в Съединени американски щати, откакто регулаторните органи дадоха зелена светлина през юни на артикул за лекуване за епилепсия на GW Pharmaceuticals.

Aurora е третата най-голяма компания за канабис в Канада с пазарна стойност от 6.67 милиарда $. Акциите на компанията, както и тези на други сдружения, произвеждащи канабис, се повишиха фрапантно, защото Канада се трансформира в първата страна от Г-7, която ще легализира канабиса на 17 октомври.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР