Най-голямата компания за електронна търговия в Япония иска да разтърси

...
Най-голямата компания за електронна търговия в Япония иска да разтърси
Коментари Харесай

Собственикът на Viber изгражда собствена мобилна мрежа

Най-голямата компания за електронна търговия в Япония желае да раздруса безжичния пазар в страната. Rakuten съобщи в четвъртък, че възнамерява да построи лична мобилна мрежа, предава CNN Tech. Целта е услугата да започва през 2019 година и да притегли най-малко 15 млн. клиенти.
Това е самоуверен ход от страна на компанията, която започва активността си преди 20 години с едвам 6 чиновници. Сега обаче Rakuten се счита за интернет колос, оценен на 14 милиарда $, за който работят над 14 000 души.
Подобно на Amazon, японската компания е най-популярна като онлайн портал за извършване на покупки. Основана от Хироши Микитани, тя последователно настава и в други сфери, предлагайки разнообразни услуги като видео стрийминг, чат приложения и платежни платформи. Viber да вземем за пример е точно един от продуктите на Rakuten.
Бегъл взор към развиването на бранша демонстрира забавни трендове. Verison неотдавна купи Yahoo, а AT&T пробва да придобие Time Warner, компанията-майка на CNN. Междувременно един от най-хубавите снабдители на безжични услуги в Япония – SoftBank, нападателно влага в интернет и софтуерни компании по целия свят.
От компанията считат, че навлизането в безжичната промишленост ще ѝ даде „ нов мотор за по-нататъшен напредък “ и ще я трансформира в „ една от дребното компании в света, предлагащи необятен пакет от услуги “ в региона на електронната търговия, интернет финансирането и мобилните връзки.
На Rakuten обаче ѝ следва да се сблъска с някои съществени провокации в лицето на SoftBank и другите два безжични оператора, преобладаващи японския пазар – NTT DoCoMo и KDDI. Тези три компании са няколко пъти по-големи от Rakuten, която ще би трябвало да похарчи доста, с цел да построи мрежа на територията на цялата страна.
Според личните калкулации на Rakuten, тя ще би трябвало да вземе заем от поярдъка на 600 милиарда йени (5.3 милиарда долара), с цел да реализира проектите си.
Новината обаче не удовлетвори вложителите и в следствие акциите на компанията паднаха с 5% в Токио в четвъртък.
Навлизането на четвърти състезател на безжичния пазар в Япония обаче може да инжектира здравословна доза конкуренция в наречения от Rakuten „ съгласуван олигопол “. Регулаторите в страната неведнъж са подлагали на критика тримата огромни играчи поради неподходящите цени с гледище да оферират по-евтини проекти.
Сега вярата на Rakuten е да получи от страната опция да употребява 4G честоти. „ Групата ще бъде идеално позиционирана, с цел да обезпечи налични и лесни за прилагане мобилни информационни услуги, както и да усили оптимално изгодите за потребителите “, се споделя в изказване на компанията.
Rakuten към този момент има прочут опит в безжичната промишленост. Тя започва Rakuten Mobile през 2014 година, само че услугата включва отдаване чартърен от потенциала на DoCoMo, а не създаване на личен подобен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР