Най-голямата изградена до момента соларна централа в България -ФЕЦ Верила“,

...
Най-голямата изградена до момента соларна централа в България -ФЕЦ Верила“,
Коментари Харесай

Как изглежда най-големият соларен парк в България

Най-голямата построена досега слънчева централа в България -ФЕЦ „ Верила “, с мощ 123 MW, беше публично пусната в употреба преди дни. Произведената еленергия от нея ще е към 173.6 MWh годишно.

Централата съдържа над 220 хиляди слънчеви панела и повече от 4240 т стоманена структура.

Главен реализатор на инсталацията е българо-германската Sunotec - един от водачите в Европа в построяването на фотоволтаични централи. По време на откриването на централа върху специфичен слънчев панел, който няма да бъде инсталиран, подписите си сложиха всички сътрудници по плана. 

Още за централата може да прочетете ТУК.

Основаната от българина Калоян Величков компания Sunotec съумя да влезе стремително на пазара в Европа и да построи няколко огромни слънчеви плана. Базираната в София и Мюнхен компания развива активност в съвсем цяла Европа, като миналата 2022 година се оказва най-успешната в историята ѝ. Това е с помощта на слънчевия взрив в целия континент, който пък е подхранван от несигурността към енергийните доставки и тяхното повишаване.

Тя е свързала повече от 70 нови слънчеви парка към мрежата в Европа с пикова мощ към 2.3 GWp, по данни на самата компания. Мащабът е сравним с приблизителната въведена мощ за цялата минала година във втората по величина европейска стопанска система – Франция.

Директорът на компанията Калоян Величков разяснява, че употребяваните панели за централата са китайските Jinko, каквито са и голяма част от конфигурираните панели по света.

JinkoSolar разказва себе си като „ един от най-големите и най-иновативни производители на слънчеви модули в света “, разпространявайки своите слънчеви артикули на клиенти допълнително от 20 страни, в това число Съединените щати. Компанията регистрира общи доходи от 3.4 милиарда $ (САЩ) през първото тримесечие на 2023 година, което е с 58% повече по отношение на миналата година, и брутна облага от 588.4 милиона $ (САЩ), което е с 81,5% повече от преди година.

В допълнение към Китай, Малайзия и Виетнам, JinkoSolar създава слънчеви панели в Джаксънвил, Флорида, първото му индустриално оборудване в Съединените щати. Описван от JinkoSolar като „ едно от най-модерните, изцяло автоматизирани уреди за сглобяване на модули “, заводът в Джаксънвил отвори порти през 2018 година Той създава 1.2 милиона слънчеви панела годишно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР