Най-голямата италианска банка по размер на активите – Unicredit, намали

...
Най-голямата италианска банка по размер на активите – Unicredit, намали
Коментари Харесай

Unicredit намали прогнозата си за приходите за 2019 г.

Най-голямата италианска банка по мярка на активите – Unicredit, понижи прогнозата си за приходите за 2019 година поради предстоящото опазване на ниски лихвени нива в отговор на забавянето на европейската стопанска система. В сряда от институцията регистрираха 81% годишен растеж на чистата си облага за второто тримесечие до 1.9 милиарда евро.

Осезаемият скок е значително повлиян от продажбата на каузи на италианската група в онлайн брокера Fineco. Сделката за 17% от акциите на компанията беше осъществена на два стадия през май и през юли, напомня Reuters. Коригираната за еднократни резултати чиста облага за тримесечието е 1 милиарда евро, а общият финансов резултат от началото на годината доближава 2.2 милиарда евро, оповестяват от групата, която е притежател на най-голямата българска финансова институция – Уникредит Булбанк.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Резултатът за тримесечието обаче остана под упованията на анализаторите за облага от порядъка на 2.1 милиарда евро, основно поради по-ниските доходи от такси и комисиони, както и поради по-високите разноски за обезценки. В резултат, към сряда следобяд акциите на банката изгубиха близо 6% от цената си.

Очаквано закъснение

Приходите за интервала април-юни се свиват с 4.6% до 4.5 милиарда евро. От Unicredit намаляват и прогнозата си за постъпленията за цялата 2019 година от 19 милиарда евро до 18.7 милиарда евро. Мотивът за това е " актуалната среда на трайно ниски лихвени равнища ", показва основният изпълнителен шеф Жан Пиер Мустие. " Потвърждаваме задачите си за 2019 година, в това число възвръщаемост на капитала (RoTE) над 9% и поправена чиста облага от 4.7 милиарда евро, от която 30% ще бъдат разпределени като дял ", добавя мениджърът.

Показателен за провокациите, пред които е изправена банката в генерирането на доходи, е и фактът, че чистият лихвен приход (който мери какъв брой пари печели една комерсиална банка от главния си бизнес) бележи спад с 2.1% през второто тримесечие до 2.6 милиарда евро, написа Reuters. Нетният приход от такси и комисиони се намалява с 3%.

В тази посока бяха и мненията на мениджърите на немската Commerzbank, която също разгласява резултатите си в сряда и регистрира 2.2% спад на приходите си за тримесечието до 2.2 милиарда евро. От институцията резервират упованията си за лек растеж на годишната си облага за 2019 година, само че показват, че на фона на влошаващата се икономическа конюнктура, тази цел към този момент наподобява " доста по-амбициозна ".

В търсене на напредък

За да усъвършенства финансовите си резултати, Unicredit се концентрира върху свиването на разноските и укрепване на салдото си. Част от ограниченията в тази посока беше продажбата на каузи във Fineco, като с изключение на нея през май банката съобщи и желание да свие експозицията си към италиански държавни облигации, както и да форсира продажбите на необслужвани заеми, напомня Reuters. Според източници на организацията, при представянето на новия стратегически проект на институцията през декември Мустие, който за трите си години отпред на ръководството й сви чиновниците й с 14 хиляди, евентуално ще разгласи и още към 10 хиляди съкращения. От банката разясняват, че вероятно понижаване на работните места ще бъде осъществявано посредством тласъци за ранно пенсиониране.

Междувременно, Мустие се пробва да понижи и експозицията на Unicredit към родния италиански пазар. Източници на Reuters настояват, че мениджърът търси разновидности за отделяне на интернационалните интервенции на групата в основана в Германия холдингова конструкция за възстановяване на цената на финансиране. Освен в България, Unicredit има подразделения в Германия, Австрия, Турция, Русия, както и в още няколко страни в Централна и Източна Европа. Регионът обичайно се показва доста мощно, като за второто тримесечие регистрира чиста оперативна облага от 596 млн. евро, което е с 6.5% повече по отношение на същия интервал на 2018 година, означават от българската Уникредит Булбанк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР