Най-голямата икономика в Азия - Китай - дълго бе добре

...
Най-голямата икономика в Азия - Китай - дълго бе добре
Коментари Харесай

Най-бързорастящата световна икономика губи 4 пъти БВП на България заради мръсния въздух

Най-голямата стопанска система в Азия - Китай - дълго бе добре позната със смога си. Но през днешния ден прилежаща Индия води надалеч по-голяма борба със замърсяването. Южноазиатската страна е дом на 10 от най-замърсените града в света, написа Bloomberg.

Извън столциата на Индия, Ню Делхи, Кусум Малик Томар познава добре персоналната и икономическа цена от вдишването на един от най-токсичния във света въздух. На 29 година тя научава, че замърсяването е най-вероятният извършител на рака, който пораства в дробовете ѝ. Тя в никакъв случай не е пушила. Съпругът ѝ Вивек продал земя, с цел да заплати за лекуването ѝ, заели пари от фамилията. Спестяванията им постепенно изчезнали.

" Правителството мисли за икономическия напредък на страната, само че хората умират или страдат от разнообразни болести ", споделя Томар. " Как може да растеш стопански, когато жителите ти се изправят пред стопански проблеми поради замърсяването на въздуха? "

Индия от дълго време се пробва безрезултатно да реализира същия вид съгласуван народен метод, който оказа помощ на Китай да се пребори със замърсяването. Премиерът Наредра Моди и държавното управление му подхващат нови начинания, които, настояват те, понижават заплахата във въздуха. Но те ще би трябвало да са задоволителни, с цел да надвишават други аспекти на бързия индийски напредък: като прахта, оставена от хилядите нови градежи до газовете от милионите коли.

В идващите седмици новите ограничения на държавното управление ще бъдат сложени под тестване поради спускащата се зима в северна Индия. През този сезон нивите избухват в пламъци, а милиони фоерверки се пускат в небето по време на фестивала Дивали, което нормално покачва замърсяването до рискови равнища.

Ако бъдат признати прецизни политики за битка със смога, индийските жители и държавното управление ще са доста по-богати. По калкулации на Световната банка, разноските за опазване на здравето и загубите в работливост от замърсяването костват на Индия 8,5 % от брутния ѝ вътрешен артикул. При размер от $2,6 трилиона това са към $221 милиарда всяка година -- или съвсем четири пъти Брутният вътрешен продукт на България за 2017 година

Икономиката на Индия е най-бързорастящата огромна в света. Китайската, която се прави оценка на $12,2 трилиона, е пет пъти по-голяма. Южноазиатската страна към момента промотира производства, които покачват замърсяването, споделя Рагхбендра Джха, професор по стопанска система.

Когато Арвинд Кумар от болница в Ню Делхи стартира като хирург през 1988 година, 90% от пациентите с белодробен рак са мъже, пушачи, на междинна възраст. Сега, споделя той, 60 % от случаите са при непушачи, а половината са дами.

Малките нездравословни замърсяващи частици във въздуха се свързват с редица заболявания от астма до заболявания на сърцето и рак, като способстват за гибелта на над 1,1 милиона индийци през 2015 г.Междувременно, след две десетилетия на агресия, което промени международната стопанска система, Китай диражира смяна към по-малко замърсяващите услуги и консумация. И макар че в градовете ѝ към момента има дни със смог, подобренията са забележими с просто око.

Броят на " доста нездравословните дни " - когато равнищата на PM2,5 минават 200 - са се покачили с 84 в Ню Делхи през 2017 година от 66 през 2015 година В Пекин те са намалели до 20 от 43.

" Основният проблем е, че хората не упорстват непрекъснато за усъвършенстване на обстановката, както се случи в Китай ", споделя Майкъл Грийнстоун, шеф на Energy Policy Institute към University of Chicago.

Министерството на околната среда твърди, че подхваща ограничения и даже регистрира понижаване на PM2,5 през септември в Ню Делхи. Ведомството вкара система за ранно предизвестие при предстоящо повишение на замърсяването и възнамерява други ограничения като по-често миене на улиците.

Правителството признава, че би трябвало да направи повече, обещавайки повече слънчева сила, усъвършенствани стандарти за излъчванията. Властите се пробват и да забранят на земеделците да горят нивите.

Но в Индия има и различен проблем. В безредната народна власт, в която постоянно бедността и безработицата са виждани като доста по-големи проблеми, другите държавни клонове се ръководят от разнообразни партии, които постоянно нямат тласък да си сътрудничат.

В Китай властта разгласи " национална война " против замърсяването и заплаши служителите на по-ниски позиции, че няма да бъдат нараснали, в случай че не реализиран задачите за непорочност на въздуха.

В Ню Делхи Томар, която е диагностицирана преди шест години, към този момент не може да работи. Тя прекарва дните си на легло и в болнични проби. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР