Най-голямата и важна държавна енергийна структура - Българският енергиен холдинг

...
Коментари Харесай

ГЕРБ остава начело на енергетиката, независимо от новото правителство

Най-голямата и значима държавна енергийна конструкция - Българският енергиен холдинг (БЕХ), получи ново управление в навечерието на парламентарните избори. И това не е инцидентно - определените в този момент шефове с фиктивен конкурс ще имат тригодишен мандат, който доста мъчно може да бъде преустановен по политически аргументи от новата власт.

От Министерството на енергетиката разясниха пред " Капитал ", че процедурата към момента не е завършила, защото в този момент са определени единствено тримата представители на страната, а съгласно разпоредбите бордовете ще бъдат с по петима членове, като трима от тях се избират от, а останалите от Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК). Едва по-късно новият съвет на шефовете ще би трябвало да избере нов ръководител и изпълнителен шеф на БЕХ. По информация на " Капитал " обаче това е единствено условност, защото за управителния пост е съдбоносен някогашният народен представител от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов.

Ролята на изпълнителния шеф на холдинга е изключително значима. Той се смята за неофициален министър, защото политиката и решенията му засягат най-големите държавни енергийни сдружения като АЕЦ " Козлодуй ", НЕК, " Булгартрансгаз ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", " Булгаргаз " и други Това е и една от аргументите ГЕРБ по този начин настойчиво да пробват да сложат свои хора отпред на БЕХ, както и на дъщерните му сдружения (процедурите за тях към момента са в ход).
Харесваме го
Извън политическите пристрастености изборът на Валентин Николов, който е и някогашен началник на АЕЦ " Козлодуй ", се приема относително добре от специалистите в сектора заради относително уравновесената му политика през последните години при измененията в законодателството и разговора с другите браншови организации.
Фотограф: Георги Кожухаров
Освен Николов в борда на БЕХ влизат още Иван Андреев и Стелиан Коев. Първият също идва от АЕЦ " Козлодуй ", където е минал целият му трудов стаж - той стартира работа там още през 1990 година, като най-високите постове, които е заемал, са зам.-директор и изпълнителен шеф.

Стелиан Коев е относително ново лице за управлението на държавната енергетика - той е бил шеф на дирекция " Икономика и финанси " в " Мини Марица-изток ". Досега представител на мините в БЕХ беше изпълнителният им шеф Андон Андонов от ГЕРБ, който по всяка възможност ще бъде преназначен във въгледобивната компания. Последно името му нашумя, откакто в края на м.г. в изявление за уеб страницата " Старозагорски вести " той съобщи, че макар намалялата работа и затрудненото финансово положение на сдружението.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ ЕАД Собствен капитал 3769,0 Печалба 584,2 Активи 6296,1 Пасиви 2527,1 Брой заети 79 Приходи 719,4 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева
Мините регистрират една пета по-малко доходи от активността си и над 22 млн. лева загуба за деветте месеца на 2020 година Още по-интересно е, че сдружението е най-големият адресат на поддръжка по схемата 60/40, като формалните данни демонстрират, че по другите стадии на мярката мините са получили към 50 млн. лева за компенсиране на заплатите на чиновниците си.
Без Жаклен Коен. Но съвсем
Първоначално документи за присъединяване в състезанието за ново управление на ГЕРБ подадоха седем претенденти, само че в хода на процедурата част от тях отпаднаха. Никой от актуалното ръководство на холдинга не подаде документи за присъединяване. Директор Жаклен Коен в действителност подаде оставка още предишния август, само че въпреки че отрасловият министър Теменужка Петкова я одобри, до оповестяването на конкурс фактическа смяна в управлението на БЕХ по този начин и не се случи.
Жаклен Коен Фотограф: Надежда Чипева
Коен е извънредно противоречива фигура в енергетиката. През 2019 година да вземем за пример министър Петкова изненадващо отбрани назначението му в БЕХ, откакто самата тя го уволни през 2016 година и претекст " оптимизация ". Петкова разяснява и изказванията, че поради предишното на Коен, обвързвано с тогавашната " Мултигруп ", се основава репутационен риск и Европейската капиталова банка не желае да финансира газовата връзка с Гърция точно поради него. " Това изрично не е правилно ", съобщи Петкова пред Българска национална телевизия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР