Най-голямата европейска икономика Германия настоява следващият бюджет на Европейския съюз

Най-голямата европейска икономика Германия настоява следващият бюджет на Европейския съюз ...

Берлин иска таван на европейския бюджет от 1% от БВП на ЕС.


Най-голямата европейска икономика Германия настоява следващият бюджет на Европейския съюз за 2021-2028 г. да бъде ограничен до 1% от брутния вътрешен продукт на блока. Това съобщават източници пред Ройтерс.

Искането на Берлин е в контраст с предложените от Европейската комисия 1,11%.

Държавите членки се подготвят за битка за новия бюджет, който трябва да бъде договорен следващата година. В понеделник се проведе среща на министри от държавите членки, на която въпросът трябва да бъде разгледан.Още по тематаФинансовите министри на страните от ЕС искат опростяване на фискалните правила

Според запознатите именно днес Германия – която е и с най-голям принос към бюджета на блока, ще представи предложението си пред останалите страни.

Представителите на финландското ротационно председателство на блока се надяват, че европейските лидери ще могат да договорят общата рамка на бюджета на срещата си през октомври.

Според други обаче процесът може да отнеме повече време най-малкото и заради въпросителните около излизането на Великобритания от Европейския съюз и това до каква степен останалите страни ще трябва да увеличат приноса си, за да се компенсира изгубеното британско финансиране.

По-рано днес еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер предупреди, че Европейския съюз рискува да не успее да се справи с икономическите предизвикателства, пред които е изправен, ако не договори дългосрочния си бюджет до края на годината.

Голямата ми тревога е, че Европа ще бъде в трудна икономическа и геополитическа ситуация, ако до 1 януари няма бюджет, каза Йотингер на министерската среща в Брюксел днес, цитиран от БТА.

Еврокомисарят припомни, че Германия и други икономики от блока са изправени пред опасността от рецесия.

Източник: investor.bg