Най-голямата частна петролна компания в Русия “Лукойл си има правителство.

...
Най-голямата частна петролна компания в Русия “Лукойл си има правителство.
Коментари Харесай

Как Лукойл изнудва България, а служебният кабинет му прислужва


Най-голямата частна петролна компания в Русия “Лукойл ” си има държавно управление. Българското. А назначеният от президента длъжностен кабинет се опита да пропука глобите против Русия, с цел да услужи на “Лукойл ”.

Министри от служебния кабинет на президента  и управлението на “Лукойл ” в работят в превъзходен синхрон. Доказателство - вчерашната конференция. На нея от съветската компания сложиха ултиматум - да продължат да изнасят продукция отвън България (в нарушаване на европейските санкции), а български ръководещи оповестиха, че в подмяна компанията ще постъпи великодушно и ще прави това, което не правеше от 20 години - ще заплаща налози в България. Също по този начин ще трансферира цялата си активност тук, тоест няма да изнася облагата си.

Транспортният министър Христо Алексиев го разгласи като “много значима стъпка ” - “резултат от разговора и общите старания, които положихме дружно ”. Прав е за взаимните старания - както се разбра още на 8 септември т.г., когато  управлението на “Лукойл ” се срещна с президента Радев по негова покана. В лицето на президента “Лукойл ” има бранител на съветските петролни доставки, който се притеснява за следствията от ембаргото върху вноса им - същите опасения има и “Лукойл ”. И ето, че служебното държавно управление още през октомври предложи това, което в този момент желаят съветските мениджъри - да се “пробият ” глобите, тъй че “Лукойл Нефтохим България ” да продължи да изнася, както и в този момент, 50-55% от продукцията си.

По искане на държавното управление на “Продължаваме смяната ” България получи изключение до края на 2024 година от шестия пакет наказания на Европейски Съюз, който не разрешава съветски петролни доставки в Общността от 5 декември, а от февруари следващата година - и на съветски нефтопродукти. Служебният кабинет обаче твърди, че нищо не пречи експортът на “Лукойл ” да продължи, тъй като продукцията, създадена от съветски нефт, е с … български генезис.

Бой се от руснаци, даже когато носят блага

В реалност съветската компания се бори да резервира бизнеса си - и своите повече от положителни облаги, основани на по-евтиния съветски петрол “Уралс ”, който преработва. От 5 декември компании в страни членки на Европейски Съюз, само че и швейцарски компании няма да могат да купуват доставян по море съветски недопечен нефт. Швейцария се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия и Беларус.
Редакцията предлага
Така основаната в Швейцария дъщерна компания на “Лукойл ” - Litasco, която в този момент купува неруски и съветски нефт, който препродава на рафинерията в Бургас и другите си три рафинерии в Европа, към този момент няма да може да го прави, не и с “Уралс ”. Затова се постанова пренасяне - не от милосърдие, а по насила. Вече се появиха информации, че в последните месеци Litasco е преместила част от комерсиалните си интервенции в Дубай. Според изданието „ Energy Intelligence “ оттова ще бъде ръководена активността в Русия и Близкия изток, а  централата в Женева ще обезпечава неруски нефт за европейските подразделения.

Офис в България ще разреши да продължи да купува съветски недопечен нефт поради дерогацията до края на 2024 година Големият въпрос за съветската компания е какво ще прави след 2024 година, когато изтече срокът на изключението. Впрочем същото попита и президентът, а негови министри не стопираха да плашат в обществените си изяви с спешни сюжети, в случай че рафинерията спре износа си.

Пропукване

Затова първоначално назначеният от президента длъжностен кабинет се опита да пропука глобите за Русия с предлагането си за експорт на продукция на “Лукойл ” в Общността, тълкувайки по своему европейски наставления. Европейската комисия реагира неотложно: “Целта на тази дерогация - и това е доста значимо да се означи - е да обезпечи доставките на нефт за България поради характерната ѝ географска позиция, а не да разрешава препродажба на други страни от Европейски Съюз ”.

Изглежда, че в България не схващат езика на Брюксел, по тази причина пък с съветския са на “ти ” - и под прикритието на угриженост за българските консуматори се пробват да издействат ловни полета за “Лукойл ”. Тази позиция освен накърнява имиджа на България и европейската взаимност за Украйна и съветския агресор, само че и нарушава конкуренцията на европейския пазар. А пред „ Economic.bg “ специалистът от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров разрушава внушенията, че при възбрана на износа, ще има риск за снабдяването в България. “Когато има свръхпредлагане на един пазар, цената на суровината спада. Ако рафинерията не може да изнася горива отвън България, тя ще би трябвало да ги пласира вътре в страната или да понижи доста вноса на съветски недопечен нефт. И в двата случая цената не би трябвало да се увеличи ”.

Санкциите свиват съветския петролен бизнес в Европа. “Лукойл ” има рафинерии в Италия, Румъния и България и има 45% дял в нидерландска рафинерия, ръководена от френската TotalEnergies. Заради ембаргото, което влиза в действие от 5 декември, италианското дружество е пред продажба, която към момента не се осъществя.

Местенето на бизнес не е като щайги с ябълки и е мъчно да се повярва, че за броени седмици “Лукойл ” ще изнесе активността си от Швейцария в България. За да трансферира една компания активите си от Швейцария в друга страна, би трябвало да заплати налозите и всичките си отговорности, да ликвидира работата и този развой може да отнеме и година - зависи от локалните управляващи, обясниха специалисти.

Нито дума за по-евтини горива

Служебният министър на превоза Христо Алексиев не изясни по какъв начин по този начин в българския бюджет ще влязат 600-700 милиона лв. доходи от налози от “Лукойл ”, откакто ще трансферира активността си от 1 януари следващата година. Ако стане, компанията ще би трябвало да заплати данъците през 2024 година. Но като се изключи че Алексиев пресмята хипотетични доходи, той прави и чисто хипотетични разноски със поръчката, че милионите от “Лукойл ” щели да се разпределят за уязвимите групи.

Емилия Милчева

„ Ако се вкарат рестриктивните мерки, обмисляме затваряне на рафинерията “, съобщи през вчерашния ден изпълнителният шеф на “Лукойл Нефтохим ” Илшат Шарафутдинов. Това е по-скоро блъф - къде ще намерят такава плодородна бизнес среда, отглеждана особено за тях. “Лукойл ” диктува цените на горивата на едро и дребно в България и е стопанин на пазара, а регулаторите нехаеха през годините.  до 2046 година от служебното държавно управление, макар глобите.

“Лукойл ” държи акцизните хранилища и по този начин е мъчно да се появи конкуренция с вносни горива. На “Лукойл ” се пада най-големият дял от обезщетенията за електрическа енергия. “Лукойл ” е желан снабдител на горива от министерства, организации, общини, държавни предприятия и компании и това ще продължи. Заслугата за продължението още веднъж е на служебния кабинет, който реши, че България няма да съблюдава гласуваната в правилник на Европейски Съюз възбрана за възлагане и продължение на контракти за публични поръчки с съветски компании. “Лукойл ” обаче не споделя с какъв брой ще поевтинеят горивата в България след 5 декември, когато ще продължи да внася евтиния съветски нефт.

Не е ли време да си обира крушите?

*Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР