Най-голямата атракция в Балчик, Парадът на лалетата, е в разгара

...
Най-голямата атракция в Балчик, Парадът на лалетата, е в разгара
Коментари Харесай

60 хиляди лалета цъфнаха в Балчик

Най-голямата атракция в Балчик, Парадът на лалетата, е в разгара си през този месец. Близо 60 хиляди цвята изненадват посетителите на Ботаническата градина с красиви и истински форми.

В Университетската ботаническа градина има над 120 сорта лалета. Повечето са холандски, само че има и остарели български сортове. Тук могат да се видят и четири от 7-те типа диворастящи лалета, които се срещат в природата у нас.

Марияна Димитрова - ландшафтен проектант: Това че нямаше заледяване, нямаше сняг и мраз ни скапе някой от луковиците, изболедуваха и не можаха да се развият добре.

Тази година сбирката е попълнена с 50 нови сорта лалета. Повечето от тях посетителите могат да видят тук за първи път. Сред тях има типове за същински ценители - като папагаловите и ресничестите божуровидни лалета, които наподобяват на рози.

Марияна Димитрова - ландшафтен проектант: Клас папагалови лалета са доста красиви, тъй като са с къдрави листа, с видоизменена форма на цветоноса, който до момента в който е на пъпка има формата на клюн, а като цъфне наподобява като перата на папагал.

Заради подранилата пролет обаче тази година лалетата ще прецъфтят рано. В цялостния си искра ще бъдат в края на април. Нарциси, теменужки и метличини допълват цветната приказност на градините в Двореца. После ботаниците ни дават обещание красиви поляни от летни цветя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР