Най-голям принос за растежа на износа към ЕС имат продажбите

...
Най-голям принос за растежа на износа към ЕС имат продажбите
Коментари Харесай

Машините и пшеницата повишиха износа към ЕС с близо 11%

Най-голям принос за растежа на износа към Европейски Съюз имат продажбите на машини, апарати и елементи

© Надежда Чипева Още по тематиката
Износът на България към страните от Европейски Съюз нараства с 10.7% през първото полугодие
12 сеп 2018
Българска народна банка намали прогнозата си за икономическия напредък през 2018 година

Експертите залагат на 3.9% нарастване на Брутният вътрешен продукт, до момента в който през декември упованията бяха за 4.2%
27 авг 2018
Износът нараства с 1.6% към края на полугодието

Слаби продажби на горива и оръжия намаляват експорта към трети страни, само че търговията с Европейски Съюз остава мощна
12 авг 2018
България е в международния топ 3 в търговията с патешко, череши, работно облекло

Страната се издига с една позиция до 61-о място измежду международните експортьори през 2017 година, сочи отчет на БСК
1 юли 2018 Износът на България отбелязва годишен спад от 2.3% към края на полугодието, движен от слаба търговия със страните отвън съюза, до момента в който вътре в общността продажбите на български артикули нарастват с 10.7% от началото на годината. Най-голям принос за нарастването имат продажбите на машини, апарати и елементи, следван от този на житните растения, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Числата за юли демонстрират сходна наклонност. Продажбите в Европейски Съюз порастват с 10.8%, до момента в който тези в трети страни падат с 19.3% на годишна база. Така общият износ през юли е с близо 1% над миналогодишната сума. Национален статистически институт разгласява и дефинитивни данни за 2017 година, с което ревизира процентните промени през тази година.

Полугодието в Европейски Съюз

От началото на годината до момента износът към страните от Европейски Съюз доближава 21.6 милиарда лева, като към края на полугодието той е 18.1 милиарда лева Това се равнява на нарастване от 10.7% по отношение на сметката от януари - юни през 2017 година

Най-голям принос за растежа имат продажбите на машини, апарати и елементи, като двете най-големи групи в тази категория дружно дават отговор за 2.7 прочие п. от растежа. Общо сумата на продажбите на машини и елементи нараства до 3.9 милиарда лева към края на юни. (за юли към момента няма разбивка)

Друг фактор за растежа са продажбите на житни растения и по-конкретно - на пшеница и царевица. Сумата в групата нараства от 229.9 милиарда лева през първите шест месеца на 2017 година до 568.5 милиарда лева към юни тази година. Причината е в растеж на изнесеното количество.

От друга страна, приносът на горивата в износа към Европейски Съюз понижава. Продажбите падат с 22.9% през първото полугодие на годишна база до 481 млн. лева Причината - по-малки количества, продадени отвън границата през второто тримесечие.

Сметката отвън съюза

Докато в Европейски Съюз негативният принос на горивата не е забележителен поради, че са дребен дял от износа, в търговията с трети страни обстановката не е такава. Само през юли предходната година продажбите на горива и масла доближават 283.7 млн. лева, а в този момент сумата е с 65.7% по-ниска. От общия спад на износа към трети страни през юли (19.3%) 11 прочие п. се дължат точно на горивата.

И тук повода е в количествата, които понижават със 75% на годишна база, до момента в който цената на петрола на интернационалните пазари е по-висока. Понижението изяснява и слабата търговия с Турция и Египет, които са главните консуматори на горивата от България.

Друг фактор за понижението на износа към трети страни през юли е спадът на изнесени артикули от чугун, желязо и стомана, който идва от изключително висока база през 2017 година, а не слаби продажби. Ефект оказва и понижението на износа на оръжия, който влиза в групата " Специфични артикули и придвижвания ". Намалението е с 6% на годишна база до 210.5 млн. лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР