Най-голям принос за огромния капацитет има КитайОколо 210 гигавата нови

...
Коментари Харесай

Инсталираната соларна мощност в света достигна 1TW

Най-голям принос за големия потенциал има Китай

Около 210 гигавата нови слънчеви съоръжения се чакат през 2022 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Светът към този момент разполага с хардуер за извличане на слънчева сила на Земята, кадърен да създава един терават чисто електричество единствено от слънчевото греене.

Оценката е много „ плаваща ”. Тя се основава на данните за предходни години: известно е, че през 2021 година са конфигурирани минимум 183 GW фотоволтаични системи и че през миналата година, т.е. през 2020-а, светът към този момент е имал общо 788 GW потенциал за произвеждане на фотоволтаична сила. Тези две стойности вършат общо 971 GW конфигурирана слънчева мощ, отбелязва.

Към това следва да се добави прогнозата, че през 2022 година би трябвало да се конфигурират към 210 гигавата нови слънчеви съоръжения. На база всички тези данни и прогнози анализаторите вършат извода, че към сегашния миг човечеството би трябвало към този момент да е достигнало „ летвата ” от 1000 гигавата слънчеви съоръжения по света. Би трябвало към този момент да можем „ публично ” да измерваме слънчевия потенциал на популацията в теравати.
още по темата
Смелата оценка идва с ангажимента, че не са взети поради случаите на демонтирани фотоволтаични съоръжения. Понякога по-старите слънчеви системи биват обновявани с нови панели, само че откривателите нямат данни за размера на демонтираните модули. Данните за „ инсталирaния фотоволтаичен потенциал ” се базират на първо място на информацията, подавана от самите производители на съоръжение.

Най-голям принос за големия слънчев потенциал има Китай. Страната доближи и дори към този момент надмина 100 GW конфигурирани мощности в края на 2016 година Европейският съюз доближи 100 GW през 2015 година В Съединените щати цифрата от 100 GW беше достигнато през първото тримесечие на 2021 година Тези три района съставляват повече от половината от инсталирания безоблачен потенциал в света.

От позиция на генерацията 2021 година също беше значима година. Според статистическия обзор на BP за международната сила, светът е генерирал 26 823 тераватчаса електрическа енергия през 2020 година От нея 855 тераватчаса идват от слънчева сила. И в случай че се има вяра на данните, че потенциалът за рандеман на слънчева сила е повишен с 23% през 2021 година, товa би трябвало да значи, че производството на слънчев ток е счупило прага от 1 петаватчас през 2021 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР