Най-голям принос за годишното увеличение на доходите има работната заплата.

...
Най-голям принос за годишното увеличение на доходите има работната заплата.
Коментари Харесай

Средният доход на домакинство нараства до 3.3 хил. лв. през второто тримесечие

Най-голям принос за годишното нарастване на приходите има работната заплата.

© Юлия Лазарова Открийте разликите
Една причина да се разграничават доста последните статистически данни за приходите на семействата и междинните работни заплати е методът, по който се събират числата. Статистиката за приходите и разноските на семействата се базира на анкети, които се събират от 3060 семейства в страната. От друга страна, данните за междинните брутни заплати в България се събират от счетоводните документи на към 18 хиляди компании - ведомости за заплати, трудови контракти, таблици за явяванията и неявяванията на работа и други. Наблюдават се всички предприятия с над 100 души личен състав, 40% от тези с сред 50 и 99 и 5% от тези с до 49 чиновници.
Средният паричен приход на човек от домакинство в България нараства с 5.3% до 1533 лева общо през интервала април-юни, демонстрира националната статистика. Така на домакинство в страната се падат приблизително по над 3.3 хиляди лева за трите месеца. Увеличение има обаче и при разноските, които се покачват по-бързо - с 5.5% до 1389 лева на човек за интервала.

Данните демонстрират доста по-бавен ритъм на покачване на приходите по отношение на числата за междинните месечни хонорари, които през второто тримесечие демонстрират растеж от 12% по отношение на същия интервал на предходната година (виж карето).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сметките на семействата

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че максимален принос за годишното нарастване има растежът на работната заплата - със 7% по отношение на 2018 година, което се равнява на 4 прочие п. от общото покачване. Така постъпленията от заплати приблизително на човек от семейството доближават 893 лева Постъпленията от пенсии също нарастват - с 3.4% до 427 лева през интервала април - юни.

Изчисленията на приходите на човек се разпределят сред всички членове на семейството, без значение дали получават такива или не. Т.е. включени са и децата.

Увеличение регистрират и постъпленията от " Други компенсации и помощи ", както и фамилните добавки за деца. От друга страна, приходите отвън работната заплата още веднъж регистрират спад - с 23% до 11 лева на човек. Намаляват и приходите от компенсациите за безработни и прехвърлянията от други семейства.

Успоредно с приходите нарастват и разноските на семействата, като един от факторите за това е инфлацията в страната. Така да вземем за пример разноските за храна приблизително на човек стигат 427 лева за трите месеца сред април и юни, което е с 5.6% над миналогодишното равнище. През същия интервал цените на питателните артикули са се нараснали с сред 3.4% и 3.9%, демонстрират данните на Национален статистически институт.

Освен за храна семействата разпределят повече средства и за опазване на здравето, като тук разноските се покачват с 25% до 96 лева на човек през второто тримесечие. Данъците и обществените осигуровки обаче съставляват по-съществен разход - общо близо 200 лева, което е с 9.5% над миналогодишната стойност.

Надолу пък са разноските за облекло, обувки и жилищно обзавеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР