Най-голям интерес към 10-годишните еврови облигации, предложени от България, са

...
Най-голям интерес към 10-годишните еврови облигации, предложени от България, са
Коментари Харесай

Американци купуват 10-годишните ни облигации

Най-голям интерес към 10-годишните еврови облигации, препоръчани от България, са показали американски институционални вложители. Това стана ясно при представянето на резултата от емисията, при която България набра финансов запас от 1,5 милиарда евро.

Според министъра на финансите Росица Велкова е определен доста подобаващ миг на интернационалните пазари. Решението е взето късно в петък, като с изключение на специалистите в министерството и банките – консултанти, е знаел и министър председателят Гълъб Донев.
208 вложители, огромна част от които от Съединени американски щати, са показали интерес към 10-годишните облигации , деноминирани в евро. Заявките са били за 7,3 милиарда евро, разгласи финансовият министър Росица Велкова: „ Това е най-голямото инвеститорско търсене досега за индивидуален транш от Република България на външните пазари “. Постигната е доста добра рентабилност – 4,78 на 100. През септември, когато беше предходното излизане на интернационалните пазари, изискванията са били доста по-различни: „ Тогава отново се съобразявахме с (това) по кое време Фед ще подвига лихвата, по кое време ЕЦБ ще подвига лихвата, само че нямахме огромен избор да изчакваме, с цел да може специалистите на Министерството на финансите, дружно с банките-консултанти, да преценяват по кое време е най-удачният миг за излизане “, означи Росица Велкова. Именно скорошното излизане на интернационалните пазари е в основата на решението да няма прелиминарен анонс за емисията: „ Просто приложихме една релативно премерено нападателна тактика, която считаме, че даде резултат “, сподели служебният министър на финансите Росица Велкова. Набраният запас от 1,5 милиарда евро ще бъде употребен за рефинансиране на падеж, който е в края на март. Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР