Най-голям глобален риск през тази и следващата година са мисинформацията

...
Най-голям глобален риск през тази и следващата година са мисинформацията
Коментари Харесай

Давос: Дезинформацията е основен риск за изборите по света

Най-голям световен риск през тази и идната година са мисинформацията и дезинформацията, провокирани от изкуствения разсъдък, преди изборите в огромните стопански системи, предизвести Световният стопански конгрес в Давос.


Докладът за световните опасности за 2024 година на организацията, оповестен преди годишната среща на политическия и бизнес хайлайф в Давос идната седмица, предизвестява и за заканите, подбудени от изменението на климата, рецесията с разноските за живот и войната.

" Мисинформацията и дезинформацията са най-големите краткосрочни опасности, до момента в който рисковите метеорологични условия и сериозните промени в земните системи са най-голямата дълготрайна грижа ", се споделя в отчета.

" Притесненията по отношение на продължаващата рецесия на разноските за живот и взаимосвързаните опасности от мисинформацията и дезинформация, задвижвани от изкуствен интелект, и поляризацията на обществото преобладават в прогнозата за рисковете за 2024 година ", се добавя в отчета.

Световният стопански конгрес също по този начин означи, че " при няколко живи спора, които са в ход, главното геополитическо напрежение и корозивният риск за публичната резистентност основават конфликтна болест ".

Проучването на Давос, направено взаимно с Zurich Insurance Group и консултантската компания Marsh McLennan, регистрира мненията на повече от 1400 специалисти по световни опасности, политици и водачи в промишлеността, интервюирани през септември.

В отчета се споделя, че " като най-сериозен световен риск, който се чака през идващите две години, както задграничните, по този начин и локалните участници ще употребяват дезинформацията, с цел да задълбочат още повече публичните и политическите разделения ".

В отчета се отбелязва, че близо три милиарда души се чака да гласоподават на национални избори през идващите 24 месеца, в това число в огромните стопански системи на Индия, Индонезия, Мексико, Англия и Съединените щати.

Световният стопански конгрес предизвести, че през това време " необятното потребление на дезинформация, както и инструментите за нейното разпространяване, могат да подкопаят легитимността на новоизбраните държавни управления ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, израелският президент Исаак Херцог и водачи от Близкия изток ще вземат участие в диалозите в Давос, които ще бъдат доминирани от войната сред Израел и Хамас, както и от спора в Украйна.

Новият президент на Аржентина, либертарианецът Хавиер Милей, френският президент Еманюел Макрон и китайският министър председател Ли Цян също ще бъдат измежду основните настоящи лица на срещата от 15 до 19 януари в швейцарските Алпи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР