Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ Свети Никола“ произведе близо

...
Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ Свети Никола“ произведе близо
Коментари Харесай

ВяЕЦ „Свети Никола“ произведе близо 28% повече енергия през първите 6 месеца на 2020 г. в спрямо 2019 г.

Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „ Свети Никола “ създаде близо 28% повече сила за първите 6 месеца на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година От началото на януари до края на юни тази година 52-те вятърни турбини на ВяЕЦ „ Свети Никола “ осигуриха 198 562 МВтч. чиста електрическа енергия за българските консуматори. За същия интервал предходната година създадената електрическа енергия от вятър беше 155 298 МВтч.

През март ВяЕЦ „ Свети Никола “ означи 10 години от влизането си в комерсиална употреба. Паркът е с обща конфигурирана мощ 156 МВт. и обезпечава към 22% от общо конфигурираните вятърни мощности в България, като в същото време способства за това България да извърши условията на Европейски Съюз за каузи на ВЕИ в общия ни енергиен микс. За 10 години работа ВяЕЦ „ Свети Никола “ създаде 3,2 млн. МВтч. електрическа енергия от вятър и спести на България близо 2,6 млн. тона въглеродни излъчвания.

ВяЕЦ „ Свети Никола “ е благосъстоятелност на „ ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи “ и е един от двата енергийни плана в България на международния софтуерен водач и максимален вложител в българската енергетика за последните над 30 години - AES. Инвестицията във ВяЕЦ „ Свети Никола “ възлиза на 540 млн. лв., обезпечени като капитал от корпорация AES и кредитно финансиране от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и Международната Финансова Корпорация, която е част от Световната Банка.

ВяЕЦ „ Св. Никола “ е в основата на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която дава отговор на европейските условия за запазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични групи турбини или целият вятърен парк и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност. Системата сплотява както информация от няколко радарни системи, по този начин и директния мониторинг на експерти орнитолози на място, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при съществуване на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, с цел да пропусне пернатите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР