Най-големият вирус в момента не е COVID-19, а вирусът на

...
Най-големият вирус в момента не е COVID-19, а вирусът на
Коментари Харесай

Сачева: По мярката 60/40 са кандидатствали над 13 500 работодатели за 236 000 работници

Най-големият вирус сега не е COVID-19, а вирусът на демагогията и на популизма, с който би трябвало да се борим . Там няма да ни оказват помощ маските, ръкавиците и карантината, а ще ни оказват помощ книгите и знанието. Това съобщи общественият министър Деница Сачева.
 БГНЕС
„ Не за първи път Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт. Гледам на тези митинги с горест, тъй като част от протестиращите са сезонни служащи с краткотрайна претовареност да стачкуват, което в огромна степен обезсмисля демокрацията “, съобщи министър Сачева, разяснявайки състоялия се по-рано през днешния ден митинг, проведен от Манолова.

Най-големият вирус сега не е COVID-19, а вирусът на демагогията и популизма, с който би трябвало да се борим . Там няма да ни оказват помощ маските, ръкавиците и карантината, там ще ни оказват помощ книгите и знанието “, добави общественият министър.

Деница Сачева посети дома за остарели хора „ Дълголетие “ в столичния квартал „ Дървеница “, където ревизира по какъв начин се извършват ограниченията и подари на жителите му книги в навечерието на 24 май.

Социалният министър опроверга изказванието на някогашния омбудсман, който през днешния ден даде поръчка да влезе изборната конкуренция следващата година, че превителството е пред разпад, и че доста малко компании са се възползвали от мярката 60/40.
 БГНЕС
„ Мярката 60/40 е мярка за опазване на претовареност. Към този миг са кандидатствали над 13 500 работодатели за 236 000 служащи и чиновници. За 115 000 от тях към този момент са изплатени техните заплати за месеците, за които работодателите са кандидатствали. Абсолютна нечиста сделка е, че това са компании, които са близки до властта или пък са компании, които са определени.

Там виждате, че има дребни компании от порядъка на 2-3-ма чиновници, има и доста огромни компании с 2200-2300 чиновници. Разнообразни са секторите - от дребна пералня в Бургас през театъра в Казанлък до автомобилни фабрики и други промишлени предприятия.

Отново имаме тежка нечиста сделка с обстоятелствата “, съобщи министърът и уточни, че те са предложили ограничения , които са се осъществили в границите на два месеца, а не като Манолова, която предлага излизане от рецесията с 19 ограничения за 19 месеца.

Сачева акцентира, че по-голямата част от помощта, която е обезпечена е безплатна, като мярката 60/40. „ Към вчерашна дата 24 000 са микро и дребни предприятия, които са кандидатствали на стойност 197 млн. лева

В момента тече публично разискване на мярка за междинните компании на стойност на 156 млн. лева Те ще могат да аплайват за суми мегду 30 000 и 100 000 лева Това са две безплатни ограничения, които са на обща стойност към 350 млн. лева
 БГНЕС
Мярката 60/40 е 1 милиарда и също е безмъзмездна помощ. Мисля, че много се спекулира с тази тематика. Кредитите към жителите са в размер на 200 млн. Това е гаранцията, която се дава от Българската банка за развиване. Почти 1,4 милиарда е безвъзмездната помощ “, разяснява министърът отправените от Манолова обвинявания, че помощта за жителите е единствено под формата на заеми.

На въпрос на дали е правилно, че заемите за жители имат такива условия, че някои от тях не могат да ги изпълнят, Сачева сподели, че е допустимо да има такава спънка пред някои българлски жители.

„ Очаквам да получа статистиката от банките. Мисля че все още има доста български жители, които са се възползвали от заемите “, съобщи министърът. Попитана по какъв начин гледа на поръчката за връщане на Мая Манолова на политическата сцена, министърът отговори, че всеки има право да направи това.

Преди дни Народното събрание избра омбудсман. Ако Манолова не беше дезертирала от този пост, тя можеше да бъде омбудсман на България и до този момен т. Тя избра да не работи за хората, а избра да потърси опция да ръководи парите на Столичната община и се яви като претендент за кмет на София. Сами може да извършите извода по кое време Манолова приказва истината и по кое време желае да работи за хората и по кое време желае да осребрява рейтинга си “, добави още министърът.

Сачева сподели какви са проектите на държавното управление във връзка с безработицата. „ Възнамеряваме да влагаме сред 120 и 160 млн. лева в стратегии, които са свързани с наемане на безработни лица, със субсидирана претовареност, с цел да могат към 100 000 души, които изгубиха работата си, да възстановят заетостта си . В последните 10 дни безработицата се върна към равнищата, с които започва рецесията - приблизително към 1300 души дневно се записват като безработни “, уточни тя.

Тя уточни още, че досега са направени 11 000 теста за ковид в домовете за остарели хора и резидентните обществени услуги . „ 98 са инфектирани. 52 са потребителите на обществени услуги, които са инфектирани. 13 смъртни случаи имаме, те са главно във Видин - в дома в село Гара Орешец и в Кула.



Останалите са инфектирани обществени служащи и личен състав в обществените услуги.
От през днешния ден имаме случай на инфектиран обществен служащ от „ Социален патронаж “ в Ловеч “, разгласи тя и посочи, че той е изолиран и болестта при него протича леко, само че ще остане под карантина 28 дни.

Министърът посочи, че са открити контактните лица и се изследват. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР