Най-големият ветроенергиен парк в България - „Св. Никола“, е готов

...
Най-големият ветроенергиен парк в България - „Св. Никола“, е готов
Коментари Харесай

Ветроенергиен парк „Свети Никола“ е готов да посрещне зимуващите гъски


Най-големият ветроенергиен парк в България - „ Св. Никола “, е подготвен да посрещне ятата от гъски, които посещават региона през най- студените зимни месеци, когато сладководните езера при Шабла и Дуранкулак замръзнат.

Вятърният парк, опериран от ЕЙ И Европейски Съюз България, ползва система за прекъсване на турбините в рискови за прелетните и зимуващите птици обстановки. Основната цел на системата е ефикасното ръководство и минимизиране на риска от смъртност на птици от роторите на вятърни генератори. Така да вземем за пример през 2017 година ВяЕЦ „ Св. Никола “ е спирал работа за общо 86.17 часа. Системата гарантираща сигурността на гъските е част от цялостната грижа за застрашените типове птици във ВЕП Свети Никола.

Вятърният парк следи за прелитащи и хранещи се птици посредством композиция от радарна система и подготвени орнитолози. По време на интервалите на есенна миграция и зимуване орнитолозите на „ Св. Никола “ правят ежедневни наблюдения на местоположението и числеността (включително и на видовия състав) на птиците, както и на държанието при хранене на ятата.

Данните от последния годишен орнитологичен отчет на ветропарка за 2016 година демонстрират, че системата работи дейно. В интервала 1 декември 2015 – 30 март 2016 година във въздушното пространство на парка са следени в полет и при хранене общо към 130 000 гъски, от които 6000 от типа Червеногуша гъска, като най-голямо наличие е записано през втората половина на януари и, както в предходните години, по този начин и при направените в посочения интервал общо 480 инспекции към турбините не са регистрирани конфликти на птиците с турбините.

Съгласно Международния съюз за отбрана на приpодата (IUCN), природозащитният статус на Червеногушата гъска от 2015 година се е подобрил от „ заплашен “ на „ уязвим “ като съображение за това е непрекъснато увеличаващата се бройка на международната популация. България е едно от главните места за зимуване на този тип, който постоянно се среща в ята, дружно с по-многочислената Голяма белочела гъска.

ЕЙ И Европейски Съюз участва в България от 2001 година и е измежду най-големите вложители за последните 25 години с инвестиции, надхвърлящи 1.6 милиарда евро. ЕЙ И Европейски Съюз България е мажоритарен притежател на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи, която оперира най-големия ветроенергиен парк в страната – „ Свети Никола” край Каварна, притежател на една от най-новите и съвременни топлоелектрически централи в Югоизточна Европа – Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово”, на оборудването за депониране на боклуци край село Обручище, както и на Център за Споделени Услуги в София.

Корпорацията ЕЙ И Европейски Съюз (NYSE:AES) е международна енергийна компания, която е включена в листата Fortune 200. Ние осигуряваме налична и устойчива сила в 16 страни посредством разнороден портфейл от разпределителни компании, както и посредством топлоелектрически централи и планове за възобновими енергийни източници. Нашите 18 000 чиновници са отдадени на концепцията да реализират високи оперативни резултати и да дават отговор на изменящите се потребности от сила в света. Приходите ни през 2016 година са на стойност 14 милиарда $, като притежаваме и управляваме активи за общо 36 милиарда $.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР