Най-големият ветроенергиен парк в България, собственост на ЕЙ И ЕС

...
Най-големият ветроенергиен парк в България, собственост на ЕЙ И ЕС
Коментари Харесай

ВяЕЦ „Св. Никола“ произведе над 166 000 MWh електроенергия за първите седем месеца на 2019 г.

Най-големият ветроенергиен парк в България, благосъстоятелност на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи – ВяЕЦ „ Св. Никола “ край Каварна, създаде 166 434 MWh чиста сила за първите седем месеца на 2019 година

Дейността на 156-мегаватовата мощ способства България да извърши задачите си за каузи на ВЕИ в общия енергиен микс. Освен това, посредством производството на вятърна сила, ВяЕЦ „ Св. Никола “ подкрепя намаляването на въглеродния отпечатък на българския енергиен бранш, като е икономисала на страната ни 184 742 тона СО2 от началото на годината.

За интервала януари - юли 2019, за предотвратяване и минимизиране на риска от конфликт с прелитащи птици, 52-те турбини на ВяЕЦ „ Св. Никола “ стопираха работа общо за 160 минути.

ВяЕЦ „ Св. Никола “ е в основата на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която е съобразена с европейските условия за запазване на застрашените типове птици. Интегрираната система понижава риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност. Системата сплотява както информация от няколко радарни системи, по този начин и директния мониторинг на място на експерти орнитолози, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини.

Общата инвестиция в плана за ВяЕЦ „ Св. Никола “ е 540 млн. лв.. Средствата за плана са банкови заеми, отпуснати от консорциум воден от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) и Международната Финансова Корпорация (МФК - част от Световната Банка), които сдружението изплаща регулярно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР