Най-големият технологичен форум в региона DigitalK 2018 е тази седмица

...
Най-големият технологичен форум в региона DigitalK 2018 е тази седмица
Коментари Харесай

7 вдъхновяващи българи, които може да чуете на DigitalK

Най-големият софтуерен конгрес в района DigitalK 2018 е тази седмица в София. На 31 май и 1 юни над 40 лектори ще показват разнообразни модели, формули, нововъведения за цифров и бизнес, повлиян от технологиите, способи на финансиране, ще разискват сегашното и бъдещето, ще има съревнование за започващи компании. Сред тях ще има и няколко българи, които работят в огромни компании или развиват сполучливо лични компании на световния пазар. Регистрация за форума - може да извършите тук.

Ето кои са българите, чиито вдъхновяващи истории, препоръки и опит може да чуете в София:

Представят го като бизнесмен от Силициевата котловина, само че Момчил Кюркчиев е българско събитие - роден и израснал в Русе, въодушевен за мултимилионния си бизнес от майка си и нейния магазин за облекла. Той е основател на LeanPlum, компания която придвижва маркетинга и връзките с клиентите в бъдещето. До момента бизнесът му е привлякъл нескромните 93 млн. $ и има офиси в Северна Америка, Азия, Европа, несъмнено, и в София. Преди 2012 година, когато взема решение да смени разпоредбите на маркетига, Момчил работи за Гугъл.

На въпрос коя е цифровата наклонност за 2018 - 2019, той дава отговор пред " Капитал " по този начин: " За мен това е желанието на обществото да управлява достъпа до своите персонални данни. GDPR, новият правилник за отбрана на данни, е ясният образец за този тренд. Ние сме отделили огромна част от екипа си от разработчици, с цел да оказваме помощ на клиентите си в това отношение. "

Людо Антонов дава отговор за това обичаната на 200 млн. души платформа за шерване на фотоси и ентусиазъм Pinterest да помогне на повече консуматори да открият тъкмо това, което ги вълнува - било то свежи дизайни или " направи си самичък " хрумвания. За пет години Людо е съумял да усили броя на дейните месечни консуматори от 20 на 200 милиона. Преди да отиде в Pinterest, той работи за Hulu, една от най-популярните американски развлекателни платформи.

" Мисля, че след 10 години няма да претърпяваме интернет в обичайна му форма. Вече има мощен подтик към виртуалната и добавената действителност, Neuralink работи по високоскоростни широколентови компютърни интерфейси, а с растящите интернет скорост и ниската инертност устройствата най-вероятно няма да бъдат лимитирани от изчислителната си мощ. Нещата се трансформират толкоз бързо - вярата ми е, че и в бъдеще интернет ще продължи да бъде знак и инструмент на отвореност и иновация ", предвижда бъдещето Антонов.

Откакто всевъзможни блокчейн и крипто инициативи са съвременна тематика за смолтолк (бел.ред. къс диалог - от английски), доста евентуално ви е попадала и платформата Ethereum. Идеята ѝ е да се децентрализира основаването на доста сигурни софтуерни приложения и да улесни програмистите. Това е и задачата на основаната през 2014 година Ethereum Foundation, част от която е основаният в Цюрих Антон Евангелатов . Работата му е да основава софтуера зад комплицираните за пояснение платформи.

Любомира Роше е френски икономист с български корени и впечатляващо " досие ". През 2003г. стартира кариерата си с летящ старт като вицепрезидент, виновен за тактиките в компания, част от една от най-големите аутсорсинг групи на международно равнище Capgemini. Пет години по-късно влиза в Microsoft, с цел да дава отговор за връзката на компанията със стартъпи и новаторската екосистема. През 2010 година оглавява организацията за цифров маркетинг Valtech, a през днешния ден дава отговор за цифровата промяна на един от най-големите козметични марки - L’Oreal.

Какво ли е да работиш за бизнес развиването на третия най-популярен в Щатите стартъп след Uber и Airbnb? Жеко Колев сигурно има отговор на този въпрос. Той се причислява към WeWork, най-голямата мрежа от споделени офиси в света , през 2015 година За времето, в което е там WeWork порасва от 5 до 70 местоположения и 1.2 милиарда $ годишен оборот.

" Много водещи банки и други компании с по-традиционен профил идват при нас, казвайки, че желаят офиси в WeWork, тъй като губят най-хубавите си млади фрагменти, които отиват да работят за по-малко пари във компании от новото потомство и постоянно даже в стартъпи. Когато една банка или друга обичайната компания се реалокира в WeWork, чувството за работното място се трансформира изцяло - отворен дизайн, в който концепцията за затворени кутийки е неразрешена, мебели и материали, които дават професионален тип, само че в това време припомнят за домакински уют и комфорт, музика във всички общи пространства и цветове, които настройват хората креативен, вместо да се пробват да накарат всички да наподобяват еднообразно и да мислят еднообразно ", споделя Колев за компанията.

Преди 13 години Тенко Николов стартира работа в българска софтуерна компания в екипа по поддръжка и за рекордно време съумява да стане изпълнителен шеф. Компанията е SiteGround - едно от познатите имена в хостинг промишлеността на глобало равнище с повече от милион домейна в портфолиото си. Под управлението на Тенко SiteGround се трансформира в една от най-сигурните частни хостинг компании и единствената европейска публично предложена от WordPress.

Дафина Тончева напуща България на 18-годишна възраст. Тогава родителите й са лекари в Пазарджик, а през лятото цялото семейство ниже тютюн. Приета е да учи в Харвард с цялостна стипендия, а след това я избират да работи като софтуерен инженер в Microsoft. Това не ѝ е задоволително и Дафина записва MBA в Станфорд. Почти по случайност навлиза в света на рисковите вложения. През 2012 се включва в един от известните фондове в Силициевата котловина - USVP, в който е единственият сътрудник жена, а през днешния ден в сътрудник в U.S. Venture Parners .
DigitalK е проведен от " Капитал " и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ. За регистрация - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР