Най-големият суверенен фонд в света отчете рекордна загуба от 173

...
Най-големият суверенен фонд в света отчете рекордна загуба от 173
Коментари Харесай

Милиарди на вятъра: Какво се случи с най-голямата “петролна касичка” на света

Най-големият върховен фонд в света регистрира рекордна загуба от 173 милиарда $ за шест месеца. Анализаторите отдават това на скок в цените на силата, неправилни капиталови политики и внезапен спад на вложенията в съветски и китайски активи. Защо " петролна касичка " рискува да се изпразни ”

Рекордни загуби

Норвежкият върховен фонд, който ръководи активи на стойност 1,2 трилиона $, загуби 14 % от всички вложения за шест месеца.

Световната петролна банка, както се назовава тази финансова институция, е учредена през 1990 година, с цел да влага непредвидени облаги от продажбата на черно злато, с цел да подсигурява благосъстоянието на бъдещите генерации норвежци. През първата половина на 2021 година фондът завоюва 111 милиарда $ от акции.

Според ръководителя на “Норгес Банк Инвестмънт Мениджмънт ” (НБИМ) Никола Танген аргументите за загубите са стягането на паричната политика в света, обстановката в Украйна и високата инфлация. Според него във всички браншове през първото полугодие е регистрирана негативна доходност - като се изключи енергетиката, където тя е плюс 13 на 100 поради повишаването на въглеводородите и петролните артикули.

Масова ликвидация

Анализатори показват, че поради нападателните дейности на международните централни банки вложенията в бързоразвиващи се браншове внезапно са намалели. Лидерът по спада е софтуерният бранш: минус 28% на фона на внезапно поевтиняването на “Мета ”, “Амазон ” и “Епър ”. Компаниите за дискреционни артикули (продукти и услуги от несъществени потребности, които хората могат умерено да откажат) не изостават със загуба от 24,9%, споделя Евгений Шатов, сътрудник в “Капитал Лаб ”.

С ускоряването на инфлацията и упованието за закъснение на стопанската система вложителите продаваха акции с догатката, че потребителите ще понижат разноските в тези категории.

„ Положителният резултат в енергийния бранш (13,2 процента) – защото “Шел ” и “Ексън ” завоюваха от високите цени на петрола “, прибавя Шатов.

Грешна тактика

Данъкът върху облагите от продажбата на нефт и газ в Норвегия е 78 %, а свръхпечалбите отиват напряко в капиталовия фонд. Той имаше всички благоприятни условия да умножи облагите, откакто Европа беше обхваната от огромна горивна рецесия. През последните години обаче организацията систематично понижава вложенията в енергийния бранш.

" Те се концентрираха върху вложенията в зеления бизнес. И тази година той внезапно потъна заради покачването на цените на горимите минерали. В резултат на те не завоюваха, а изгубиха големи суми пари ", отбелязва Леонид Хазанов, самостоятелен фабрикант специалист.

Алексей Фьодоров, водещ икономист в информационно-аналитичния център “Телетрейд ”, също показва високият риск на вложенията.

„ В началото на годината към 72% от средствата на Норвежкия петролен фонд бяха в акции с акцент върху високотехнологичния бранш. Други 25% отидоха в общественият дълг на Съединени американски щати, Япония, Германия, повече от два % в недвижими парцели, останалите - във възобновима сила. Такава конструкция на портфейла дава нараснала рентабилност единствено в удобни интервали ", изяснява анализаторът.

При спад в международната стопанска система, изключително циклична рецесия, доходността ще бъде негативна. През първата половина на 2022 година главният борсов бенчмарк, показателят S&P 500, потъна с 21 %, което докара до рекордни загуби. Така понесените от фонда вреди са директна последица от започващата циклична рецесия.

Неразумни решения

Освен това, съгласно наблюдаващи, огромна роля са изиграли и политически стимулираните капиталови решения. Норвежците последователно се отхвърлиха от вложения в съветски и китайски компании. И след началото на военната интервенция в Украйна, държавното управление инструктира да замрази всички вложения в Русия и да създаде проект за цялостно отдръпване от този пазар.

Както отбелязва “Блумбърг ”, това е „ необичаен случай, в който политиката е почнала да управлява вложенията в спестяванията на страната – Норвегия не е употребила преди този момент фонда като политически инструмент “.

„ При опазване на същата конструкция на капиталовия портфейл, спад от 50 % на показателя С&П 500 в края на годината ще усили загубите на фонда до 410 милиарда $ (34 % от общите инвестиции). Това ще бъде нов антирекорд това ще понижи цената на фонда от сегашните 1,05 трилиона $ до 810 милиарда $ “, предвиждат от “Телетрейд ”.

Нови загуби дава обещание и влизането в действие на възбраната за импорт на нефт от Русия в Европейския съюз. Както изяснява Хазанов, способността на норвежките компании да усилят производството е извънредно лимитирана и те няма да могат да завоюват от покачването на цената на черното злато. Фондът още веднъж ще загуби пари. В тази връзка евентуално ще изиска помощ от управляващите в страната и Европейски Съюз - в случай че се окаже, че няма задоволително средства за погашение на пенсии.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР