Най-големият скок в цените на храните от 1980 година насам

...
Най-големият скок в цените на храните от 1980 година насам
Коментари Харесай

Цените не спират да растат: инфлацията във Великобритания пак надхвърли 10%

Най-големият скок в цените на храните от 1980 година насам върна английската инфлация назад до двуцифрено число, оповестява Reuters. Показателят още веднъж доближи 40-годишен връх, по-рано доближат през юли, в нов удар за семействата, борещи се с рецесията с разноските за живот.

Службата за национална статистика (ONS) заяви, че показателят на потребителските цени (ИПЦ) се е нараснал с 10,1% на годишна база през септември.

Проучване на Reuters измежду икономисти сочеше четене от 10,0%, след растеж от 9,9% през август. Паундът падна под $1,13 след публикуването на данните.

Числата подчертаха сложната среда за английските семейства, изключително тези с най-ниски приходи, които са изправени пред нова неустановеност по отношение на степента на финансова поддръжка, която е налична след неотдавнашните противоположни завои с политиката на държавното управление.

Цените на храните и безалкохолните питиета са най-големият мотор на инфлацията през септември, защото се покачват с 14,5%, най-големият скок от април 1980-а, съгласно исторически моделирани оценки на Идеологически подривни центрове.

Bank of England също ще се почувства под напън да ускори акцията си за повишение на лихвените проценти идващия месец в светлината на данните, разясняват специалисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР