Най-големият руски търговец на детски играчки на дребно Детски свят

...
Най-големият руски търговец на детски играчки на дребно Детски свят
Коментари Харесай

Най-големият руски търговец на играчки се трансформира в частен бизнес

Най-големият съветски търговец на детски играчки на дребно " Детски свят " съобщи, че е завършил преобразуването си в частен бизнес.

Това поставя завършек на траялата месеци стратегия за назад изкупуване, с помощта на която част от приходите бяха ориентирани към западни вложители, оповестява Reuters.

" Детски свят ", чиито свободно търгувани акции надхвърляха 50% и измежду чиито акционери бяха голям брой западни фондове и банки, съобщи през ноември предходната година, че възнамерява постепенна промяна в частна компания, базирайки се на нуждата от поддържане на постоянни бизнес интервенции.

Дъщерното сдружение на " Детски свят " АД ДМФА консолидира 58,26% от акциите с право на глас на сдружението, в това число тези, притежавани от негови филиали, въз основа на резултатите от стратегиите за назад изкупуване на акции, оповестени през май 2023 година, оповестиха от сдружението.

" АД ДМФА ще насочи обществена оферта към акционерите на " Детски свят " за назад изкупуване на акции, като евентуалният размер на офертата може да доближи до 100% от останалите акции в обращение ", се споделя в изказването на компанията.

Инвеститори, които не обитават в страната, от така наречен недружелюбни страни, т.е. тези, които са наложили наказания на Русия поради нахлуването ѝ в Украйна, имаха право да продават акции на цена 71,5 рубли (0,7416 долара) за акция в сметки от вид С, достъпът до които е блокиран, в случай че Русия не даде дерогация, напомня Reuters.

Алтернативно, вложителите от недружелюбни страни можеха да заобиколят сметките от вид С, в случай че продаваха по 60,77 рубли за акция. Тези условия бяха утвърдени от съветската държавна комисия, която следи за задграничните вложения.

Москва към този момент изисква 50% отстъпка от всички задгранични покупко-продажби, откакто консултанти, определени от съветското държавно управление, оценят активите за продажба, а рестриктивните мерки стават все по-строги.

Миналата седмица търговецът на дребно Magnit приключи противоположното изкупуване на блокирани акции от западни вложители на стойност 507 млн. $ с 50% отстъпка, което е още един модел, който фирмите може да се опитат да последват и който може да предложи на вложителите метод да изтеглят част от средствата от Русия.

В момента президентската канцелария на Русия преглежда настояването на най-голямата петролна компания " Лукойл " да изкупи назад до 25% от акциите си от задгранични вложители.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР