Най-големият риск пред влизането ни в еврозоната е невъзможността да

...
Най-големият риск пред влизането ни в еврозоната е невъзможността да
Коментари Харесай

Каримански: Инфлацията е проблем за еврозоната

Най-големият риск пред влизането ни в еврозоната е невъзможността да овладеем инфлацията.

Това сподели пред бТВ Любомир Каримански ( " ИТН " ), ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание и неосъществен претендент за шеф на Българска народна банка. Той добави, че у нас инфлацията е 6-7% над междинната за Европа.

" Всички страни, които са признати в еврозоната, са имали тактика. Ние нямаме, имаме народен проект за приемане на еврото. Той е действен документ. Не е стратегически. Трябва да отговорим на простичките въпроси какви са ползит и какви са провокациите е по-важно. Важно е да знаем какви са рисковете ", сподели Каримански.

И добави, в случай че се съпостави покупателната дарба на българите, тя е 51% по отношение на междинната за Европа.

" Много сме надалеч към момента. В цените сме почти на равнището на европейските цени. Трябва да е ясно по какъв начин да подсигуряваме приходите на популацията да порастват въз основата на икономическия напредък. Изискват се промени. Имах доста по-големи упования за промени ", сподели Каримански.

Той уточни още, че реинвестирането на облагата би могло да не бъде облагано с налог. Каримански посочи, че би трябвало да има промени, които да поправят диспропорците в пенсионната система и общественото обезпечаване.

" Вие цена на жилища да сте виждали в лв.? Повечето са в евро ".

Така Каримански даде образец, че България значително е обвързвана с еврото. Но добави:

" Независмо от това фиксиране на лв. към еврото ще стартираме да имаме парична полиитка. Сега нямаме парична политика поради валутния ръб. ЕЦБ може да печата пари, само че те могат елементарно да дойдат до България. Понякога, когато централните банки стартират да печатат пари без покритие, е притеснително ".

Според Каримански е допустимо в случай че митингите обзет доста и разнообразни пластове това да разклати държавното управление.

" Властта, в случай че е реактивна и бързо взема решения, би трябвало да закрепи устоите си, не да бъде разтърсена. Много комплицирана коалиция, 4 страни са в тази коалиция. Сложността идва не от нещо друго, а от недобрата връзка сред обособените участници ", сподели Каримански.

И добави:

" Продължаваме напред по някакъв метод, само че компромисите към този момент са изчерпани ".

Каримански съобщи още, че не е решил дали ще се кандидатира още веднъж за гуверньор на Българска народна банка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР