Най-големият разход за домакинствата у нас през 2018 г. е

...
Най-големият разход за домакинствата у нас през 2018 г. е
Коментари Харесай

Даваме една трета от парите си за храна

Най-големият разход за семействата у нас през 2018 година е бил за храна - към 30 %. Това сочат данните на Националния статистически институт.

За алкохол и цигари българинът е харчил 4 на 100 от общите си разходи; за поддръжка на жилището - 13 на сто; за обзавеждане на дома - 4 на сто; за облекло и обувки - 3,4 на сто; за превоз - 7,3 на сто; за свободно време, отдих и туризъм - 5 на 100 и други

Същевременно  българите имат относително най-ниски потребителски цени  на артикули и услуги измежду държавите-членки на Европейски Съюз, демонстрират последни данни на Евростат за класацията на най-високите и най-ниските ценови равнища на близо 10 типа услуги и потребителски артикули в Евросъюза през 2018 година

Страната ни държи най-ниски потребителски равнища в близо 7 от 10 оценени артикули и услуги в Европейски Съюз, като база за съпоставяне във всички категории е междинният индикатор от 100 процентни пункта в Европейски Съюз.

Така да вземем за пример индикаторът на разноските за поддръжка на дома у нас с включени отопление, осветяване, вода и други заплащания по поддръжката на жилището са 33 % при междинен индикатор за Европейски Съюз от 100 на 100.

Българите имат най-ниски разноски в Европейски Съюз за хотели, нощувки и пътувания - 46 на 100 при междинен индикатор за Европейски Съюз 100 на 100. Приблизително същият е индикаторът и за разноските за пътешестване на българите с трен, рейс или аероплан - 47 %. Около 48 % от разноските на българите са за обзавеждане на дома с мебели или друга битова техника при междинна стойност за Европейски Съюз 100 пункта.

Най-ниски в целия Европейски Съюз са и разноските на българите за алкохол и цигари - 58 %, като почти толкоз заделят сънародниците ни и за спорт и туризъм.

Седмата категория, в която българите имат относително най-ниски разноски са заплащанията за облекла и обувки - 78 на 100.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР