Най-големият радиотелескоп в света събра впечатляващо количество от странните бързи

...
Най-големият радиотелескоп в света събра впечатляващо количество от странните бързи
Коментари Харесай

Най-големият телескоп в света улови 100 бързи радиосигнала

Най-големият радиотелескоп в света събра впечатляващо количество от странните бързи радиосигнали, идващи от вселена, отдалечена на 3 милиарда светлинни години от нас, предава БГНЕС.

Сигналите са извънредно къси, само че доста мощни излъчвания на радиовълни. Въпреки че не е ясно какво съставляват те и какво тъкмо ги излъчва, тези съответни сигнали бяха проследени до източник, наименуван FRB 121102 - един от дребното сигнали, които бяха прихванати да се повтарят.

Петстотинметровият кълбовиден радио телескоп FAST сканира част от небето, откъдето произлиза FRB 121102 и съумя да открие повече от 100 сигнала сред 30 август и първите няколко дни на септември. Това е най-големият брой открити сигнали до момента от този източник, като единствено на 3 септември са били засечени 20 импулса.

FRB 121102 е един от единствено 10-те известни повтарящи се радиосигнала и първият, засечен в миналото. Фактът, че се повтаря, направи допустимо да бъде открит неговият генезис, галактика-джудже на 3 милиарда светлинни години от Земята, а евентуалният източник е неутронна звезда, движеща се по необикновено мощно магнитно поле.

FAST е най-чувствителното устройство в света, което се намира в югозападната китайска провинция Гуйджоу и е с размери 600 метра, което го прави и най-големият телескоп в света.

Бързите радиосигнали са едни от най-невероятните астрономически събития, които в миналото сме следили, разясняват учени. Те се появяват единствено за част от секундата.

Последните оценки сочат, че може би над 150 такива сигнала могат да бъдат уловени от Земята всеки ден. Като се има поради, че множеството от тях са еднократни, засичането им е просто въпрос на шанс, защото телескопите би трябвало да бъдат обърнати към вярното място в точното време.

/ПИК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР