Най-големият проблем в здравеопазването ни е липсата на лични лекари

...
Най-големият проблем в здравеопазването ни е липсата на лични лекари
Коментари Харесай

Катя Панева посочи проблемите в българското здравеопазване и как е помогнала да се раждат повече деца

" Най-големият проблем в опазването на здравето ни е неналичието на персонални лекари в дребните обитаеми места. През последните няколко години междинната им възраст е над 65 години. Някои от тях не престават да работят и след пенсионна възраст, което е смазващо за тях, само че се постанова да го вършат, тъй като липсват млади попълнения да продължат практиката им. "

Това съобщи в предаването Катя Панева, претендентът за народен представител и лидер на листа от 29 МИР на Демократична България.



" Проблемите в опазването на здравето през последните 10-12 години се задълбочиха. В дребните обитаеми места хората нямат достъп нито до персонален доктор, нито до болница. Мога да дам един съответен образец за област Хасково, Тополовград, където са 21 обитаеми места, само че там сега болничното заведение е закрита и не действа. От Спешна помощ имат единствено една кола за спешна помощ.

Следващото държавно управление би трябвало да направи всичко допустимо да накара младите лекари за специализират обща медицина, дали посредством финансиране или друга мотивация, с цел да можем натам да изпратим персонални лекари и тези хора да имат достъп до опазване на здравето. Можем да въведем и парамедици, едно време имаше и фелдшери, които поемаха тъкмо тази ниша, която сега липсва. Те бяха най-достъпни в дребните обитаеми места.

Държавата би трябвало да помогне на общинските лечебни заведения, тъй като през последните години тя е абдикирала. Общините оказват помощ ненапълно, само че това не е задоволително. Трябва да има по-голяма отговорност към този въпрос. "

За репродуктивната медицина

" Интересът ми към нея датира от далечната 2011 година, когато станах общински консултант. Една двойка пристигнаха при мен и ме помолиха да им оказа помощ да съберат средства, с цел да създадат следващата за тях инвитро процедура. Организирахме едно мероприятие, само че тогава това беше тематика табу. Тези хора се изправиха пред всички с лицата си и споделиха, че имат потребност от помощ. Стана ми доста тъжно. Направи ми усещане, че общината не им подаде ръка.

Затова взех решение да погледна в интернет по какъв начин мога да спомагам и на други хора, които имат потребност от помощ. Видях, че в Асеновград имат общински фонд инвитро, както и във Варна, свързах се с тях и с фондация " Искам бебе " и предложих на общинския съвет и ние да създадем сходен фонд. Започнахме с една дребна сума от 10000 лв.. Всяка година има много двойки, които подават документи и към този момент имаме 14 бебенца, което е доста добре за мен и за всички в общината. В последна сметка ние можем да помогнем по този метод да се раждат повече деца в България. "

Резултатите на Демократична България в регионалните градове

" Двете ни акции протичат радикално друго. В миналата се опитахме да покажем, че сме там на политическата сцена -млади, интелигентни хора, всеки със своето обучение.Не ни допускаха доста, защото хората се притесняваха. Знаете, че в дребните обитаеми места е много притеснително да се срещаш с друга партия от ръководещата.

На тази акция е радикално друго - хората сами ни канят. Ние успяхме да стигнем и до Свиленград, Харманли, Тополовград, Ивайловград. Това са все места, на които предходни години Демократична България не е навлязла толкоз. В момента демонстрираме, че сме естествени хора като тях и желаеме нещата да се трансформират в този момент, а не след 10 години. "

За децентрализацията на общините

" Аз съм твърдо за децентрализацията. Убедена съм, че в случай че част от налог общ приход остава в локалната община, в действителност ще има метод да се влага доста повече в опазване на здравето, в обществени действия, в учебни заведения, в помощ на дребния и междинния бизнес. Най-добре кметът и общинските съветници познават потребностите и проблемите на хората там. В бъдещото ръководство би трябвало да създадем експертно изследване и да решим какъв % да остава с локалната власт и да се обърнем към Сдружението на общините и да решим по какъв начин да бъде по-ползотворно и от какви средства имат потребност. "

Трябва ли да се редуцира държавната администрация

" До някаква степен би трябвало да бъде понижена, само че най-много е време да влезе в 21 век.Трябва да стане електронна и да може по-бързо всеки един човек, който се сблъсква всекидневно с тази тромава администрация да може по-бързо да си взема решение проблемите. Навсякъде в Европа хората съумяват елементарно да си продадат колата и да я трансферират. Кой в днешно време може да отдели ден, два от всекидневието си, с цел да свърши тази процедура? "

Ще бъде ли формирано държавно управление

" Искрено се надявам да се сформира държавно управление и партиите от протестната вълна да имаме 121 депутата и да не се постанова да търсим друга поддръжка. За да можем в действителност да се осъществят политиките, зад които заставаме.

Личната й мотивация да влезе в политиката

" Занимавам се интензивно с политика от 2011 година. Всяка година мотивацията ми е друга, защото си слагам цели. Първоначално желаех да оказа помощ в дребните обитаеми места да един, два отремонтирани здравни пункта. Постигнах я тази цел. После желаех да оказа помощ на нашата общинска болница - направих го. Възможността да оказвам помощ на хората е моята мотивация. И в този момент мотивацията ми е да оказвам помощ на младите фамилии, на възрастните хора. След като реализира и това ще намеря различен метод да бъда в помощ на хората, приключи тя.

*Публикацията е според контракт за осведомително обслужване за предизборна акция за парламентарни избори 2021; *Kупуването и продаването на гласове е закононарушение!

Катя Панева е лидер на “Демократична България ” в Хасково. В 45-ото Народно събрание е част от парламентарната група на “Демократична България ”, член на Комисията по опазване на здравето.

Тя е магистър по Европейска стопанска система и ръководство на администрацията. От 20 години работи в областта на фармацевтиката, притежател е на аптека. Има дълготраен опит в локалната власт и създаването на политики, свързани с локалните общности. Председател и основател е на фонд „ Ин витро “ в Димитровград.

Участва интензивно в акциите „ Гласувай без граници “ и „ Искам да гласоподавам “, подкрепящи въвеждането на електронно гласоподаване и улеснението на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически развой в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР