"Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан

...
"Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан
Коментари Харесай

Заради остър недостиг на медици: Студенти влизат в битката с COVID-19

"Най-големият проблем, пред който сме изправени сега, е обвързван с медиците на първа линия. Всички те са изморени, огромна част от тях са инфектирани, а някои са и в реанимация. Имаме потребност от помощ. Виждаме решението в дейното присъединяване на лекарите от доболничната помощ. Медиците в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата – за всички нас. Ще проведем срещи с ректорите на медицинските университети и да обсъдим опцията студентите шести курс да оказват помощ и това да им се признава за стаж ", съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните управляващи за развиването на пандемията.
"Ще упорствам кметовете в общините, в които има сериозен дефицит на медицински експерти, да провеждат срещи и да се обезпечи помощ от страна на медиците от доболничната помощ ", сподели още министърът.
Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разгласи, че България е на 9-о място по смъртност на пациенти с COVID-19 в Европейския съюз и на 22-ро - по заболеваемост. През миналото денонощие у нас беше регистриран рекорден брой умряли с ковид - 29.
"Не може да се каже, че има териториална причинност в разпространяването на вируса. При приетите в болница няма особена смяна. Процентът на хората с позитивни проби, нуждаещи се от лекуване е еднакъв с този от предходната седмица ", добави доцент Кунчев.
Той акцентира, че има наклонност за понижаване възрастта на инфектираните.
Проф. доктор Тодор Кантарджиев разяснява и спекулациите, свързани с огромния брой направени PCR проби в последните дни.
"Правим повече проби от някои балкански страни, само че много по-малко от развитите страни на Запад. Хора, които в никакъв случай не са правили лабораторна диагностика, имат огромна естрада и повтарят някои неща. Когато би трябвало да се удостовери диагнозата, това се прави в референтна лаборатория. Така е по стандарт. Повечето закони и нормативни актове в тази връзка са от преди коронавируса”, разясни експертът.
„ Някой седнал да ми пресмята могат ли да се създадат толкоз проби, тъй като един тест отнемал 10 минути. Тестът изисква приемане на материалите, екстракция. Обикновено работим с 350 – 400 проби. Стигали сме и до 600”, добави професорът.
Според него това, което сега би могло да облекчи здравната система, е осъществяването на бързи антигенни проби, за които се взима проба от носоглъдката или гърлото. Те са на цена до 20 лв.. Ако дадат позитивен резултат, това означавало, че изследваният може да заразява.
"Тези проби са по-подходящи за учебни заведения и джипита, детски градини и при Бърза помощ ", акцентира проф. Кантарджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР