Най-големият проблем на България е, че всички правителства защитаваха с

...
Най-големият проблем на България е, че всички правителства защитаваха с
Коментари Харесай

Сашо Дончев: Всички правителства защитаваха монополната позиция на Газпром

" Най-големият проблем на България е, че всички държавни управления защитаваха с всевъзможни вероятни средства монополната позиция на " Газпром ". Няма нито едно държавно управление, което не е работило в тази посока. Списъкът на тези държавни управления е дълъг и позорен ", сподели през днешния ден в предаването " Денят с Веселин Дремджиев " изпълнителният шеф на " Овъргаз " Сашо Дончев. Коментарът му беше във връзка прекъсването на доставките на съветски газ, което основава усложнения на страната, поради неналичието на различни доставки.

Дончев въпреки всичко означи, че обществото би трябвало да бъде успокоено, а тематиката " очевидно се преекспонира. " Интерконекторите имат задоволителен потенциал. Можем да внесем внесем 6.5 млн. куб. м. от Гърция, 20 млн. от Турция, 4.5 млн. От Румъния, в тези страни има остатъци. Не виждам мотив за терзания ", означи той.

Днес министърът на енергетиката уточни, че в този сезон дневната консумация в България е към 5 млн. куб. метра.

" У нас непрестанно се приказва за цената на газа, а не за надеждността на доставките и по тази причина Чирен е цялостен на 20% ", означи Дончев. Както е известно " Булгаргаз " непрекъснато черпи от газовото вместилище, с цел да направи най-евтиният вероятен микс газ за потребителите. Тази процедура не спря даже след началото на войната в Украйна. Полша да вземем за пример през днешния ден означи, че нейните складове са цялостни на 80%.

Сашо Дончев въпреки всичко успокои, че даже при тази обстановка в Чирен има към 100 млн. кубически метра газ количество, което е задоволително да обезпечи потреблението на България за месец. Той се разгласи за анулация на признатия през 2011 година от Народното събрание мораториум върху изследванията за шистов газ, който отново е обслужвал ползите на " Газпром ".

Дончев изясни, че България и Полша са първите страни със спрени доставки, тъй като задатъците по заплащанията по техните контракти са с най-ранна дата и сходни наказания заплашват и останалите страни, ползващи съветски газ. Той означи, че даже и в този момент може да се достави цялото контрактувано количество азерски газ, само че завършването на интерконектора с Гърция би разрешил доставки също от Саудитска Арабия, Иран и Туркменистан.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР