Най-големият проблем е корупцията и пълзящото демонтиране на правовата държава

...
Най-големият проблем е корупцията и пълзящото демонтиране на правовата държава
Коментари Харесай

Депутат от Бундестага: Корупцията в България е дълбоко вкоренена в самата система

Най-големият проблем е корупцията и пълзящото разглобяване на правовата страна и разделянето на управляващите, до което води автократичното държание на министър-председателя. Пред Европейски Съюз той се показва в най-прекрасна светлина, а в това време наподобява, че си сътрудничи с корумпирани олигарси, декларира депутатът от немския парламент Клаус Ернст за обстановката в страната ни пред .

Изданието беседва с втори представител в Бундестага. Преди дни Томас Хакер от Свободна демократическа партия съобщи, че: .

Клаус Ернст на собствен ред разяснява, че съгласно медиите, съмнителният основен прокурор Иван Гешев, избран от него, не проверява незаконни афери в лагера на Борисов, а вместо това избира да притиска президента Румен Радев, повдигнат от друга партия, който също така подлага на критика Борисов.

"В една правова страна такова нещо е неприемливо. Тук би трябвало да се намеси Европейски Съюз. Когато се отпускат европейски фондове, преди всичко би трябвало да се следи за върховенството на закона. В противоположен случай самият Европейски Съюз ще носи част от виновността, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на Европейски Съюз, вместо да ги влагат за стопанския напредък на страната. Разбира се, мониторингът над България би трябвало да остане, тъй като ситуацията в страната в действителност е съществено. Дори в случай че фактически има промяна на властта, ние и отсега нататък ще имаме задоволително съображение да следим България доста деликатно и безкомпромисно ", акцентира Ернст, който е от Лявата партия.

По думите му след толкоз доста години, прекарани в „ системата Борисов ", хората с съображение са се надигнали против мафиотските структури, против злоупотребата с власт и шуробаджанащината. "Но ще би трябвало много време, до момента в който се демократизира правосъдната система и до момента в който битката против корупцията стартира да дава резултати. Защото тази корупция е надълбоко вкоренена в самата система. За да се възвърне върховенството на закона в България, ще са нужни в действителност огромна устойчивост, както и поддръжка от страна на Европейски Съюз ", прецизира политикът.

Според Ернст Борисов се пробва да резервира властта си. Той и доближени нему олигарси управляват медиите. Съдебната система към този момент не е самостоятелна, тя се подчинява на ползите на Борисов и е под негов надзор.

"Тъкмо по този метод той обезличава демократичните институции и разделянето на управляващите. За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, таман противоположното: хиляди излязоха на улицата в поддръжка на демокрацията и правовата страна, рискувайки да станат жертва на полицейско принуждение и преследвания. Сега е доста значимо Европейски Съюз да поддържа този развой. Евросъюзът би трябвало да упорства за налагането на върховенството на закона и разделянето на управляващите в България. Най-добре ще го реализира, в случай че продължи с Механизма за съдействие и инспекция и по този метод придаде спомагателна тежест на настояванията на стачкуващите ", приключва депутатът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР