Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието и инвестицията в

...
Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието и инвестицията в
Коментари Харесай

Горанов: Минималната заплата на учителите ще стане 1 255 лева

Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието и инвестицията в човешки капитал. Финансирането на дейностите по възпитанието и образованието на децата и учениците е в размер на 2 милиарда 651 милиона. Очакваме минималната работна заплата за педагогическите експерти да стане 1 255 лв. през 2021 година Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на параметрите на бюджетната рамка за 2020 година и Проекта на обновената средносрочна прогноза за интервала 2020 – 2022 година, съобщи Агенция „ Фокус “.
Част от тази сума са 360 милиона спомагателни средства за нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав и 54,5 милиона за непедагогическия. „ Подпомагане на равния достъп и поддръжка на личностното развиване, включително стипендии, учебници, превоз, целодневна организация на процеса – 561 милиона. Към работодателите съобщавам и 12, 8 милиона за стипендии за учениците в дуална форма на образование и възстановяване на изискванията в общежитията “, добави още министърът. По отношение на развиването на детските градини и учебните заведения в бюджета са планувани 186, 1 милиона за възстановяване на материалната база и повишение на качеството на просветителните резултати.
„ Предвидени са 116 милиона, включително 40 милиона за усъвършенстване на вътрешната конструкция на личния състав “, уточни министър Горанов. От думите му стана ясно, че във връзка с образованието на студенти и лаборанти във висшето обучение ще влязат 499,2 милиона, включително 51 милиона спомагателни средства за прехрана на студенти и докторанти. Ще продължи и реализирането на ограничения, ориентирани към повишението на привлекателността на учителската специалност и мотивацията на настоящите учители и насърчаването на зрелостниците с високи просветителни резултати да получат педагогическо обучение.
„ Това е измежду предпочитаните ограничения, които се надявам, че ще разрешат да се преодолее дефицита на педагогичен експерти в идващите години “, добави още министърът на финансите. Той изрази вяра до 2021 година да се реализира заложеното в управническата стратегия удвояване на средствата за педагогичен експерти по отношение на равнището за 2017 година, като в числа това значи да се доближи сумата от 2 милиарда и 760 милиона.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР