Най-големият полицейски синдикат - СФСМВР, изразява безпокойство заради планирана реформа

...
Най-големият полицейски синдикат - СФСМВР, изразява безпокойство заради планирана реформа
Коментари Харесай

Синдикалистът Валентин Попов: Хора, които унищожиха Гражданска защита, се готвят да реформират МВР

Най-големият полицейски профсъюз - СФСМВР, показва безпокойствие поради планувана промяна в структурата на Министерство на вътрешните работи. Това излиза наяве от позиция на федерацията, която е във връзка обсъжданата концепция пожарната и незабавният телефон 112 да бъдат изведени в обособена конструкция. По тематиката потърсихме за коментар Валентин Попов, ръководител на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Ето какво показа той пред Dir.bg.

 Най-големият полицейски профсъюз желае среща с Кирил Петков поради пожарната и тел. 112 Виж още

- Г-н Попов, от синдиката на Министерство на вътрешните работи желаете среща с премиера Петков, откакто се заприказва за промени, касаещи пожарната и незабавния телефон 112 в системата на вътрешното министерство. Какви терзания имате?

- Имаме терзания и чакаме пояснения за нещата, които освен се възнамеряват, а и може би към този момент се случват. Това, което ме тормози във връзка с тези неща, е изнасянето на Пожарната и Спешния телефон 112 като организации отвън Министерство на вътрешните работи. Това не кореспондира по никакъв метод с точка 10 от съдружното съглашение, което четирите политически партии, участващи в ръководството на страната, записаха.

- Да разбираме ли, че това е някакво решение в следствие, за което вие не сте осведомени...

- Такова решение за такива промени в съдружното съглашение няма. Изобщо е кардинален въпросът за метода, по който стават нещата. В самото съглашение е контрактувано, че с цел да се подхващат стъпки към преструктуриране и усъвършенстване на MВР, това става след осъществен един изчерпателен, функционален и систематичен разбор. А при правенето на този разбор, в разговора би трябвало да вземат участие и синдикатите от Министерство на вътрешните работи, и представители на четирите политически обединения от ръководещата коалиция. До момента такова нещо не е направено. От наша позиция това е впрягане на каруцата пред коня. Всъщност, това е нещо, на което ние сме били очевидци и пострадали неведнъж през последните години - а точно опити да се реформира Министерство на вътрешните работи на парче. Считаме, че това е неправилно, погрешно и историята демонстрира, че всички такива опити за промени без разговор се провалят и приключват с злополука. Другото нещо, което няма по какъв начин да не ни безпокои, е, че сходно се прави без да бъде известен най-големия полицейски профсъюз. Подобно нещо не може да не провокират съществено безпокойствие. Такъв вид промени ще породят безпокойство и неустановеност в членовете на синдиката и като цяло в сътрудниците в Министерство на вътрешните работи. Ето тези неща несъмнено желаеме да ги обсъдим с министър-председателя.

- Много пъти е излизала информация, че има недофинансиране на телефон 112. Дали, в случай че той бъде изнесен в независима Агенцеия, това би могло да се реши по-лесно?

- Вижте, и телефон 112, и пожарната не са тематики в Министерство на вътрешните работи, които се повдигат за първи път. Всяко предпочитание за " промяна " в Министерство на вътрешните работи през последните 15 години започваше с приказки, че Пожарната би трябвало да бъде извадена от Министерство на вътрешните работи. А Пожарната още си в структурата на Министерство на вътрешните работи и това е доказателство за думите ми от доскоро, че всичките сходни промени приключват с злополука. Веднага ще ви дам и образец с една работа, която беше на доста високо равнище в България, имаше неповторими експерти и бе унищожена - приказвам за Гражданска отбрана. А сега с това преструктуриране или концепция за преструктуриране, или за изследване на тематиката за преструктуриране, тъй като не сме осведомени защо тъкмо става дума, е предоставено на хора, които бяха съществено ангажирани точно с промяната на Гражданска отбрана, която бе пагубна. Гражданска отбрана бе унищожена, това е истината. В този смисъл няма по какъв начин да имаме доверие на сходна промяна. В съдружното съглашение е записано, че има концепция за реформиране на Министерство на вътрешните работи. Желание за промяна в Министерство на вътрешните работи има и в синдиката, само че с цел да се случи, би трябвало доста работа и диалози. Ние сме наясно със системата, само че сходен метод на деяние, на какъвто ставаме очевидци сега, не приказва по никакъв начин добре за значи връзка в Министерство на вътрешните работи. Подобен метод, без да има диалог със синдикатите, няма по какъв начин да бъдат подкрепени от нас. А и нещата не се развиват както се договориха по време на договарянията за подписването на съдружното съглашение, тъй като ние присъствахме там. Това за нас е проблем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР