Най-големият пенсионен фонд в света отчете рекордна загуба за първите

...
Най-големият пенсионен фонд в света отчете рекордна загуба за първите
Коментари Харесай

Най-големият пенсионен фонд в света отчете рекордна загуба за първото тримесечие

Най-големият пенсионен фонд в света регистрира рекордна загуба за първите три месеца на 2020 година, откакто пандемията от ковид провокира всеобщи разпродажби на фондовите пазари при започване на годината, осведоми Блумбърг.

Японският държавен пенсионен фонд (GPIF) е изгубил 17,7 трлн. йени (164,7 милиарда долара) за тримесечието, приключило през март, като това се равнява на 11% от общата стойност на неговите активи. Това е най-големият спад от април 2008 година насам, като след него цената на фонда към този момент е 150,63 трлн. йени.

Резултатите идват единствено няколко месеца след рокада по високите етажи на фонда и преразпределение на активите, като по-голяма част от вложенията бяха ориентирани към задграничен дълг.

„ Пониженията на локалните и задграничните фондови пазари доведоха до негативна възвращаемост за фискалната година “, разяснява Масатака Миуазоно, президент на GPIF.

„ Тези пазари се показаха добре през 2019 година макар натиска от комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай. Пандемията от ковид обаче накара вложителите да заемат по-предпазлива позиция “, прибавя той.

Наоки Фуджиуара, който е основен фондов управител в Shinkin Asset Management Co., споделя, че загубите са били предстоящи. От март насам обаче пазарите се възвърнаха, което би трябвало да значи, че пенсионният фонд ще компенсира част от загубите в интервала април-юни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР