Най-големият печеливш от AI бума - производителят на чипове Nvidia,

...
Най-големият печеливш от AI бума - производителят на чипове Nvidia,
Коментари Харесай

Защо акциите на Nvidia тръгнаха надолу

Най-големият печеливш от AI взрива - производителят на чипове Nvidia, навлезе " на територията на корекцията ", откакто акциите на компанията за малко се сгромолясаха с 10% под последната си пикова стойност, оповестява CNBC.

За последните 12 месеца цената им скочи с над 200%. Причината са графичните процесори, на които работят платформи с световна популярност като ChatGPT. Те я направиха трилионна компания.
 Поглед в бъдещето: Nvidia сподели новия си супер процесор за AI
Поглед в бъдещето: Nvidia сподели новия си супер процесор за AI

Компанията основава цифров модел на цялата планета

През последните две седмици, обаче, Nvidia е под напън на пазара. Конкретната причина все още не е изцяло ясна. Някои вложители може да се възползват от опцията да продадат на облага акциите си, само че също така облаците над Дженсън Хунаг и компания се сгъстяват.

В началото на седмицата Intel показаха своя AI чип Gaudi 3, който съгласно компанията е два пъти по-икономичен от бестселъра Nvidia H100 - а в това време моделите с изкуствен интелект работят 1,5 пъти по-бързо.
 Nvidia е най-бързо поскъпващият американски бранд
Nvidia е най-бързо поскъпващият американски бранд

Apple излезе преди всичко с оценка от 516,6 милиарда $

Ден по-късно Meta също демонстрираха нов профилиран чип - MTIA или Artemis. Той ще се прави по 5-нанометров развой на TSMC, има тройно по-висока продуктивност спрямо миналата си генерация и към този момент се внедрява в центровете за данни на компанията. Дългосрочната ѝ цел е да не се постанова да купува стотици хиляди процесори от Nvidia, каквато е обстановката сега.

На фона на всичко това, съгласно специалисти скоро ще забележим " стесняване " на размера на огромните езикови модели, като основният резултат от това ще е, че за потреблението им няма да е необходим скъпият профилиран хардуер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР