Най-големият недостиг на учители ще дойде след около 10 години.

...
Най-големият недостиг на учители ще дойде след около 10 години.
Коментари Харесай

Най-големият недостиг на учители щял дойде след 10 години

Най-големият дефицит на учители ще пристигна след към 10 години. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в изявление за Нова телевизия. " В момента се попълнят педагогическите сформира на учебните заведения. Учителите, които са на пазара на труда, пък се записват в осведомителната система. Имаме дефицит на учители по избрани дисциплини, като множеството са в по-малки и отдалечени обитаеми места ", разяснява Вълчев.

На въпрос за какво има 650 търсещи се учители единствено в София, той отговори: „ Защото има огромен брой учители, които се пенсионират. В системата на учебното обучение работят 90 хиляди души, единствено в София са близо 1/6 – т.е. към 15 хиляди Така че тази численост е естествена. През последните 3-4 години имаме доста висок брой на пенсионираните учители – над 6 хиляди, все пак съумяваме да обезпечим системата ". " Най-големият дефицит може би ще пристигна след към 10 години, по тази причина са и ограниченията за увеличение на заплатите, за увеличение на мотивацията повече хора да се включат. Учителската специалност не е привлекателна за младежа, те търсят специалности, които дават по-бързо благоприятни условия ", разяснява още министърът.

„ Учителската специалност не е привлекателна за един младеж. Младите хора търсят специалности, които по-бързо дават благоприятни условия ", съобщи министър Вълчев. Той бе безапелационен, че на всички места в страната образователната година ще стартира обикновено, макар компликациите все още. „ Някъде се ангажират пенсионери, другаде учители от близки дисциплини ", разясни Красимир Вълчев.

Относно информацията, че децата са подложени на тормоз поради оценките, министър Вълчев разяснява: „ Оценяването е една от най-важните елементи от просветителния развой, без оценки не можем да минем. Но пък не са най-важните. Един възпитаник би трябвало да придобие познания и компетентности, които са му нужни за живота, за пазара на труда ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР