Най-големият, най-скъпият и модерен орбитален телескоп, създаван някога от човечеството

...
Най-големият, най-скъпият и модерен орбитален телескоп, създаван някога от човечеството
Коментари Харесай

„Никога не сме го виждали така“: „Джеймс Уеб“ показа Юпитер в нова светлина

Най-големият, най-скъпият и съвременен орбитален телескоп, създаван в миналото от човечеството – „ Джеймс Уеб “, сподели Юпитер с неговите полярни сияния и спътници, както в никакъв случай до момента. В понеделник учените разгласиха фотоси на най-голямата планета в Слънчевата система, написа The Guardian.

Първите фотоси на „ Джеймс Уеб “ бяха пуснати през юли и демонстрираха уловените от него зашеметяващи гледки на северното и южното зарево на Юпитер и завихрящата се полярна мъгла. Тази седмица мощният космически телескоп открехна още завесата към планетата-гигант, давайки ни нов взор към нея.

„ Джеймс Уеб “ е съумял да снима полярни сияния, великански стихии, луни и пръстени към Юпитер в непознати до момента елементи. Особено блестящо се откроява Голямото алено леке – стихия, задоволително огромна, с цел да погълне Земята (изобразена в бяло на фотографията от Twitter по-долу).

1. Make way for the king of the solar system!

New Webb images of Jupiter highlight the planet`s features, including its turbulent Great Red Spot (shown in white here), in amazing detail. These images were processed by citizen scientist Judy Schmidt: https://t.co/gwxZOitCE3pic.twitter.com/saz0u61kJG
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) August 22, 2022

Една фотография е изключително внушителна – тя демонстрира бледите пръстени към планетата, както и две дребни луни на фона на блестящи галактики.



Никога не сме виждали Юпитер по този начин. Всичко това е повече от необикновено “, сподели в изказване планетарният астроном Имке де Патер от Калифорнийския университет в Бъркли, която оказа помощ за провеждането на наблюдението.

„ Честно казано в действителност не чакахме да се получи добре “, добави тя.

Инфрачервените изображения са изкуствено оцветени в синьо, бяло, зелено, жълто и оранжево, с цел да изпъкнат техните характерности, изясняват от американско-френския проучвателен екип. 



Наследник на телескопа „ Хъбъл “, струващият 10 милиарда долара „ Джеймс Уеб “ излетя в края на предходната година и следи космоса в инфрачервения набор от това лято. С негова помощ учените се надяват да видят зората на Вселената, надниквайки чак до времето, когато първите звезди и галактики са се формирали преди 13.7 милиарда години.

Обсерваторията е ситуирана на 1.6 млн. километра от Земята.



Снимки: NASA

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР