Най-големият месояден хищник, живял някога в Африка е бил по-едър

...
Най-големият месояден хищник, живял някога в Африка е бил по-едър
Коментари Харесай

Откриха древен лъв, по-голям от полярната мечка

Най-големият месояден див звяр, живял в миналото в Африка е бил по-едър от полярната мечка и от съблезъбия тигър е тежал към 1500 кг., оповестява сп. " Нюзуик ". Откритието е направено от американски палеонтолози, които се натъкнали на открити през 80-те години на ХХ век остатъци, забравени в хранилищата на Националния музей в Найроби.

 © БГНЕС
Долната челюст и зъби от Simbakubwa kutokaafrika, живял преди 22 милиона години, били изкопани в Западна Кения през 80-те години.

Натъкнали се на тях учени от Университета на Охайо, Съединени американски щати, които ги изследвали, оповестяват, че хищникът е бил с дължина 2,4 метра от муцуната до опашката, кътниците му са били с дължина 6 см, а кучешките му зъби - 10 см.

Изследователите пресмятат, че 1,2-метровото животно е тежало към 1500 кг. Това го прави един от най-големите месоядни бозайници, живели на Земята, оповестяват учените. Според тях в менюто на хищника са влизали прародители на хипопотама и слона. Видът се е появил малко след изгубването на динозаврите.

Наречен Simbakubwa kutokaafrika, което значи „ огромен лъв от Африка “ на суахили, хищникът е играл сходна роля в екосистемата на района като днешните лъвове, чиито предшественици са се открили в Африка 3,7 милиона години по-късно.

Simbakubwa е част от групата великански изчезнали хищници -hyaenodonts, най-големите, обитавали в миналото Африка. Но до момента в който актуалните лъвове имат единствено по един чифт резци, Simbakubwa е имал три, което го превръщало в заплашителен зложелател.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР