Най-големият мач в историята на българския футбол безспорно е вечното

...
Най-големият мач в историята на българския футбол безспорно е вечното
Коментари Харесай

Паметен ден със синя радост в историята на вечното дерби

Най-големият мач в историята на българския футбол несъмнено е безконечното дерби сред Левски и ЦСКА. "Сини " и "червени " са имали своите интервали на доминация в другите стадии от историята, само че сигурно има една съответна дата, която е останала вечно във фолклора на този възвишен конфликт.

И тази дата е точно днешната - 13 май. А тя е вечно запечатана в "сините " сърца поради огромните триумфи, записани на нея против ЦСКА. И всичко се случва в рамките единствено на две години.

Първият исторически миг е финалът за Купата на България през 1998 година Само няколко дни преди този момент "червените " са навършили 50 години и потеглят с огромна кошница за последната борба с вярата да зарадват почитателите си.

Но за сметка на това претърпяват един от най-тежките удари в историята си и безусловно са унизени на празника си. Левски записва третата си най-голяма победа в историята на съперничеството, като унищожава огромния конкурент с 5:0.

А в състава на "червените " блестят ярки звезди като героите от САЩ'94 Емил Костадинов, Бончо Генчев, Ивайло Андонов и Емил Кременлиев, там е бъдещата звезда Стилиян Петров, както и потвърдени имена като Георги Йорданов, Милен Петков и Петър Жабов.

Но на този състав "сините " опълчват въодушевена игра от млади и надъхани момчета, като Димитър Иванков, Георги Иванов-Гонзо и Александър Александров-Кривия. Водени още и от фигури като Николай Тодоров-Кайзера, Дончо Донев и Йордан Маринов, те разгромяват противника си.

Кайзера слага началото на головата фиеста в 14-та минута, а до почивката страховит гол отбелязва и Сашо Александров. Мачът е относително равносилен, само че малко след подновяването на играта се вижда, че ще приключи злощастно за "червените ".

Още в 47-та минута Дончо Донев прави 3:0, а в края идва времето на Георги Иванов-Гонзо, който прави 4:0 против противника, който след това ще се трансформира в обичаната му жертва и ще стане най-хубавият изпълнител в историята на безконечното дерби.

И с цел да е цялостен срамът на "червените " точно на юбилея им, ветеранът Георги Йорданов си забива автогол минута преди края, с цел да постави по минорен метод точка на мача за своя тим и да бъде записана една от най-тежките загуби за ЦСКА в историята.

Всъщност, единствено няколко месеца по-късно столичният гранд ще инкасира и най-големия погром в историята си - 0:8 от Литекс, само че това е материал за друга тематика в рубриката ни "На този ден ".

Само две години по-късно ориста дава опция за реванш в "червено " на тази дата. Двата огромни гранда още веднъж се вкопчват в борба, а залогът е шампионската купа. Левски води с най-малък задатък, а успеха е наложителна за ЦСКА, в случай че желае да остане в битката а купата.

Предния кръг Левски е паднал от Миньор в Перник и последователно е профукал голямата преднина пред противника. Треньор на "сините " тогава е Димитър Димитров-Херо, който единствено преди дни стана първенец и с Лудогорец, а преди този момент го беше сторил и с Литекс.

Та Херо извежда състав, който би трябвало да победи в дербито, с цел да ликува с купата, въпреки до края на сезона да остават четири кръга. "Червените " правят оценка залога и са с всичко най-хубаво. А в състава личат имената на Емил Кременлиев, Димитър Бербатов, любимецът на почитателите Методи Деянов, бъдещият "син " началник Станислав Ангелов, актуалният треньор на Берое Александър Томаш и редица други.

Мачът се развива с поделено превъзходство, само че наподобява, че ЦСКА е по-добрият тим и заслужава повече успеха. Тя може да бъде изкована в 89-та минута, когато Димитър Бербатов излиза самичък против Димитър Иванков. Феновете в бранш Г предвкусват гола и успеха, когато младият нападател се спъва в топката и пада на земята.

Той е посрещнат с бурни освирквания и обиди от своите последователи, а в идната офанзива всичко завършва за тях. Едно центриране в наказателното поле на Евген Немодрук приключва с удар с кървящата глава на Георги Иванов-Гонзо, топката лети леко, само че параболата е неспасяема за молдовеца - 1:0 за Левски.

"Герена " избухва в наслада, след това Иванов обезумява от благополучие при празнуването на гола и се съблича съвсем гол. Титлата е капарирана, а датата 13 май се запечатва вечно в "синьо " в историята на безконечното дерби.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР