Най-големият кредитор в Дубай Emirates NBD ще купи турската банка

...
Най-големият кредитор в Дубай Emirates NBD ще купи турската банка
Коментари Харесай

Сбербанк продаде турската Denizbank за $400 милиона по-малко от договореното

Най-големият заемодател в Дубай Emirates NBD ще купи турската банка Denizbank, която понастоящем е част от съветската Сбербанк за много по-малка сума от тази, посочена в договарянията през 2018 година.

Еmirates NBD ще купи петата най-голяма частна банка в Турция за 15,48 милиарда лири или 2,8 милиарда $, по отношение на в началото контрактуваната сума от 14,6 милиарда лири през май.

Тогава цената на лирата бе по-голяма във връзка с $, откъдето идва и по-високото пресмятане на сумата в лири в този момент, контрактуваната цена беше 3,2 милиарда $. Това е с $400 милиона повече от сегашната стойност. Според анализаторите новата сума съставлява 16% отстъпка от първичната такава поради сриването на лирата.
 Руската Сбербанк продаде Denizbank за $3,2 милиарда
Руската Сбербанк продаде Denizbank за $3,2 милиарда

Купувач е дубайската Emirates NBD

Най-голямата съветска банка Сбербанк купува Denizbank през 2012 година за 3,5 милиарда $. Това е най-големият актив на банката, притежаван отвън Русия.

Капиталът на Denizbank възлиза на 15,51 милиарда лири по данни от декември. Сделката ще помогне на Emirates NBD да разнообрази бизнеса си и да се утвърди като водеща банка в района, съгласно нейния вицепрезидент Хешам Абдула.

Продажбата се реализира на фона на обтегнатите връзки на Турция с страните от Персийския, защото тя застана зад Катар, когато Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и други страни упрекнаха Доха, че поддържа тероризма.

Очаква се договорката да завърши до края на второто тримесечие след утвърждението на регулаторните органи, оповестиха от Emirates NBD.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР