Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка

...
Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка
Коментари Харесай

Държавният глава откри изложба в Южна Африка

„ Най-големият капитал в връзките сред България и Република Южна Африка е поддръжката и връзката сред хората, построени още в битката против апартейда. “

Това съобщи президентът Румен Радев на откриването на изложбата „ Българската поддръжка за битката на южноафриканския народ против апартейда и обществената дискриминация “, състояла се в Парка на свободата в южноафриканската столица Претория. Изложбата показва фотоси и документи от български архиви и персонални сбирки , отразяващи приноса на страната ни в битката за независимост и унищожаване на режима на расова и обществена дискриминация. По думите на президента изложбата разкрива дълбоките другарски връзки сред двете страни, които надалеч надвишават откритите дипломатически връзки преди 31 години .

Румен Радев акцентира още, че българският народ постоянно е бил съпричастен и съчувствен към подтиснатите нации и етническите групи . След Освобождението и възобновяване на своята самостоятелност през XIX век България приема една от най-демократичните конституции в Европа, която постановява, че всеки плебей, стъпил на българска земя, става свободен.

Много хора откриха леговище в България през идващите турбулентни години, напомни още президентът. През 2023 година отбелязахме и 80-годишнината от спасяването на 50 хиляди български евреи.

„ Ние сме единствената страна в Европа, съумяла с куража и духа на народа си, да избави своите сътрудници, съседи, съученици “, уточни Румен Радев. В този дух за страната ни беше естествено да поддържа южноафриканския народ в битката му за независимост и да съобщи своята взаимност на политическо равнище, в интернационалната си активност, с отварянето на нашите университети за студенти и приемането на политически изгнаници. Това, по думите на президента, е била и решителна стъпка за доближаването на народите ни.

„ Вярвам, че тази галерия ни задължава да пазим другарските си връзки, да ги насърчаваме и предаваме на бъдещите генерации “, съобщи още президентът в словото си.

На събитието участваха доктор Наледи Пандор, министър на интернационалните връзки и съдействие, представители на дипломатическия корпус, на българската общественост, както и жители на РЮА, приключили образованието си в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР